LOGIN

energisentral_1_480

AHO-studentene vant designkonkurransen for en ny miljøvennlig nærenergisentral på Hegreneset.

Vant konkurranse om energisentral

Denne uken vant en gruppe arkitektstudenter fra AHO en konkurranse om å tegne ny nærenergisentral på Hegreneset, like utenfor Bergen.

Konkurransen var lyst ut av Fylkesmannen i Hordaland, Kystskogbruket og Bergen kommune, og studentteam fra alle landet arkitektutdanninger deltok i konkurransen.

Oppgaven var å designe en energisentralen skal forsyne næringslokaler i området og i fremtiden skal den også betjene flere hundre boliger med energi hentet opp fra havet. Utfordringen var å utforme en effektiv energisentral med arkitektoniske kvaliteter.

Signalbygg
− Bygget vi tegnet består av et enkelt, rektangulært volum delt i to av en lang trapp som fører fra havet opp til, og gjennom prosjektet. Den største delen rommer selve pumpeanlegget. Den andre delen inneholder et informasjons- og undervisningslokale for besøkende. Den lange og lyssatte trappen gjør tomten tilgjengelig og gjør det mulig for forbipasserende å se inn på pumpene. I oppgaveteksten ble det etterspurt ett signalbygg. I vårt prosjekt er det hovedgrepet som er signalet. Tilgangen til havet er i fokus. Symbolsk trekker trappen energien opp fra havet og bringer den videre. Trappen knyttes til en eksisterende sti langs havlinjen og til hovedveien, forteller studentene bak prosjektet.

Passivhus
Prosjektets bærende konstruksjon består av massivtreelementer som vil være en lokal resurs. Varmeisolasjonen i de to lokalene er ulik. I varmepumperommet vil det være varmeoverskudd. Vi har derfor valgt å se bort fra passivhusstandard i dette lokalet.

Informasjonssenteret er den delen som har behov for oppvarming og er egnet for å oppføres etter passivhusstandard. Her er det foreslått en takterrasse som er tilgjengelig utenfra, omkranset av et rekkverk som flukter med gesimsen på varmepumpebygget.

Teamet bestod av følgende studenter som går i 3. år (5. semester) på AHO: Stefan Landøy, Gaute Simonsen, Hedvig Sanderud, Cecilie Nielsen, Marina Haga og Tereza Zamecznik.

Marius Nygaard, professor ved Institutt for Arkitektur ved AHO har vært skolens kontaktperson og veileder.

   Studentene har villet at den nye miljøvennlige energistasjonen også skulle være en berikelse for sitt nærområde.

Publisert: 24.11.2011

 
 
 

Designstudenter vant pris i Leipzig

Et team av designstudenter fra Norge vant nylig Jury Award under messen Designer Open i Leizig.

Look to Norway består av ti designerstudenter fra Norge, hvorav tre av studentene studerer industridesign ved AHO. Look to Norway deltok på messen Designers Open med utstilling bestående av flere prototyper på interiørartikler.

Look to Norway fikk prisen på grunn av helheten, bredden og særegenheten til prosjektet. Jury trakk fram at produktene hadde elementer fra alt fra interaksjonsdesign til godt gammelt håndverk, og at utstillingen representerer alt det som design står for. I tillegg ble Look to Norway berømmet for at de grafiske arbeidene holdt et høyt nivå.

DesignersOpen er relativt ung messe i Tyskland som kombinerer en rekke ulike disipliner innen møbeldesign. I år var først år hvor utenlandske utstillere ble invitert til å delta.

Look to Norway begynte sitt samarbeid tidlig i 2011, men har allerede utviklet tydelig felles uttrykk. Gruppen har en ambisjon om å videreutvikle enkelheten, håndverket og kvalitetene som kjennetegner skandinavisk design, samtidig som de tilfører det noe nytt.

Du kan se produktene og lese mer om Look to Norway på hjemmesidene deres.

De ti studentene er: Stian Korntved Ruud (AHO), Siri Yran (AHO), Martin Larsen (KHiB), Caroline Olsson (HiOA), Jørgen Platou Willumsen (KHiO), Fredrik Wærnes (Écal), Martin Rygner (KHiB), Thea Basthus Nilsen (AHO), Nicolai Gulliksen (HiOA) og Pati Passero (KHiO).