LOGIN

002_480

En skalamodell i 1:20 løftes opp på tomten under den første tomtebefaringen.

Klar for bygging i Chile

Etter en uke med jordskjelv og kultursjokk, er AHO-studentene omsider i gang med byggearbeidet i Chile.

19 studenter fra kurset Scarcity and Creativity in Latitude 33 befinner seg nå i havnebyen Valparaiso i Chile. Hver morgen drar de en time med buss nordover langs Chiles kystlinje. I Ciudad Abierta, kjent som Open City, skal tre svært ulike prosjekter bygges i løpet av fire hektiske uker.

- Vi er her for å lære om byggeprossess, og for å oppleve en annen kultur. Ikke minst for å ta et prosjekt fra tegnebordet og ut i livet, sier Kjersti Lindheim.

Hun jobber sammen med ti andre AHO-studenter på prosjektet Las Piedras del Celio. Navnet er tatt fra en bok av den chilenske forfatteren Pablo Neruda og betyr himmelsteiner. Det peker på prosjektets krystalliske, men samtidig luftige uttrykk.

En stor treplattform skal sammen med stålsøyler holde på plass ni membraner laget av akryl. Membranene skal skjerme for den brennende solen og skape rom for sosiale aktiviteter.

Improvisering, venting og nye utfordringer

- Vi har lært at det er vanskelig å planlegge alt på forhånd, noen ting må man ta på byggeplassen. Det har gått mye tid på venting. Vi har ventet på materialer, folk, tegninger og nøkler, ramser Lindheim opp.

Over 30 arkitektstudenter fra det katolske Universitetet i Valparaiso hjelper de norske studentene på det svært eksperimentelle strandområdet. De norske studenten har allerede pådratt seg tung erfaring om hva det vil si å jobbe med sandgrunn.

- For å sitere en av elevene fra i går: "Dette hadde vi ikke på lista: bæring av 100 liter vann og komprimering av sand!". Vi har gått på alle nybegynnerfeil som er typiske i et nytt land, ler Solveig Sandness, sivilingeniør ved AHO.

Hun har nærmest brent kalkulatoren med forsøk på å gjøre veloverveide overslag på de noe uortodokse prosjektene. Fredag skal fundamentene være ferdig, og dermed er det grunnlag for å tro at trebyggene kan stå støpt i den chilenske sanden i flere år fremover.

Deltakere på kurset

Kurset er ledet av Christian Hermansen og Michael Hensel.

Deltakere fra AHO: Robin Rakke, Bjarte Stav, Rikke Christine Nyrud, Mari Heum, Astrid Tømmerås Haug, Kjersti Lindheim, Katarina Dale, Mariana Calvete, Emilie Schjetlein, Pernille Dammann, Rasa Marozaite, John-Roe Luna, Erik Matzow, Benjamin Norouzi, Thomas Notland, Line Mari Haugland, Edda Johanna Jonsdottir, Kazhin Al Beyboni, Nora Aurora Hallgren, Anders S. Almesveen og Navid Navid.

Sivilingeniør Solveig Sandness er tilkoblet kurset som veileder på konstruskjon.

Les mer og se bilder ved å gå til studentenes bildeblogger som du finner her og her.

Publisert: 23.04.2012 Av: Bjarte Stav, AHO-student og deltaker

 
 
 
001_235

Open City sett fra luften. Det store landområdet er dedikert eksperimentelt arbeid og brukes av fakultetet for arkitektur ved det katolske Universitetet i Valparaiso.

003_235

En modell av prosjektet plasseres i sanden på tomten for å markere at workshopen er i gang.

004_235

De chilenske og norske studentene dannet en ring i sanden i Open City for å forene kreftene gjennom en felles poesiakt.

005_235

En illustrasjon av prosjektet Las Piedras del Celio. Treplattformen danner rom for matlaging, meditasjon og fugletitting under et svevende tak av akryl.