Languages

Ny femårig master i landskapsarkitektur offisielt åpnet

Studentene på den nye masteren gleder seg til å ta fatt på det nye studiet og synes det er spennende at de får studere både i Oslo og Tromsø. Fra venstre: Julia Solntseva, Iris Røise Aasebø og Live Victoria Noren. Foto: Randi Solhaug

Ny femårig master i landskapsarkitektur offisielt åpnet

AHO og UiT åpnet landets første felles integrerte mastergrad under en høytidelig åpning på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo mandag 20 august.

Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) og UiT Norges arktiske universitet har i en årrekke samarbeidet om å få til en femårig master i landskapsarkitektur. Denne uken kunne de endelig offisielt åpne studiet.

Rektor Ole Gustavsen ved AHO fortalte at det står tusenvis av arbeidstimer bak det nye samarbeidet og at man har ventet lenge på å få det til.

– Masteren er unik. Det er den aller første femårige fellesmasteren mellom to høyere utdanningsinstitusjoner i Norge. Studentene får felles vitnemål fra begge institusjonene, og skal tilbringe de første tre årene ved AHO i Oslo og de to neste ved UiT i Tromsø.

Stor interesse på studiet

Det har vært stor interesse for å komme inn på studiet. Av 725 søkere, kom 22 seg gjennom det trange nåløyet etter en todelt opptaksprøve.

– Dere er pionerer. Vi gleder oss til å bli kjent med dere, sa en stolt rektor Ole Gustavsen.

Rektor Anne Husebekk, som fikk æren av å offisielt markere studiet som åpnet, utrykte også sin entusiasme og forventinger til studiet og studentene.

– Dette er en stor dag for begge institusjonene. Vi håper så inderlig at studentene vil trives både i Oslo og i Tromsø, og at vi vil utdanne kandidater som bidrar til å gjøre en forskjell, sa hun i sin tale.

Åpningen ble markert med taler, musikkinnslag og servering av norsk tradisjonell mat. Statssekretær Rebekka Borsch i Kunnskapsdepartementet var blant gjestene. Hun fortalte at dette er et samarbeid som regjeringen ønsker å se mer av.

– Studiet virker utrolig spennende og er mer og mer aktuelt med tanke på den synlige klimapåvirkningen i nord, sa hun i sin hilsningstale.

Pilotstudiet - litt av en genistrek

Selv om masteren en ny, bygger den på et pilotstudium som ble startet for snart fem år siden.

– Piloten har vi hatt veldig gode erfaringer med. Det er stor etterspørsel etter studentene og de fleste fikk seg jobb rett etter studiet, sa dekan Kjell Magne Mælen ved det kunstfaglige fakultet på UiT.

– Piloten for litt av en genistrek! Den har vekket oppsikt i fagmiljøer internasjonalt og har vært fulgt med stor interesse. Den har allerede utmerket seg akademisk, sa Ole Gustavsen.

I 2015 ble det klart at piloten skulle videreføres og en egen femårig master skulle opprettes.

– Takk til alle som har gjort dette mulig!  Dere har på hver deres måte bidratt til at et frø er sådd, har spirt og fått et livskraftig vekstgrunnlag. Vi gleder oss til å se det vokse. Dere får en liten pose med villblomstfrø. Så dem! Kanskje vil det blomstre en eng et sted når vi om fem år uteksaminerer det første kullet med landskapsarkitekter med vitnemål fra AHO og UiT, avsluttet AHO-rektoren sin tale.

Les here talen hans her.