Utstilling: Egypt i bevegelse

«Utstillingens gamle trykk av templer og sfinxer er sterkt fantasieggende. Samtidig kombinerer prosjektet en formidabel rekke kunnskapsdisipliner: så vel bok- og teknologihistorie som utstillings-, kunst- og arkitekturhistorie. Det beveger seg med letthet mellom det nye og det gamle, det høye og det lave, og viser hvor nært kultur har vært knyttet til politikk – både i egyptisk oldtid og i vestlig etterkrigstid.»
Kåre Bulie, D2, 19. oktober, 2018.

Les hele saken i D2 her
 
I juli 1798 invaderte general Bonaparte Egypt med en hær av soldater, ingeniører og vitenskapsmenn. En måned senere ødela admiral Nelson den franske flåten i slaget ved Nilen. Slik ble Egypt til Midtøsten for europeiske imperier som søkte kontroll over India. Siden den gang har bilder av egyptiske landskap og monumenter sirkulert som fantasi og realitet i Vesten, mens biter og brokker av det samme landskapet ble brakt til Paris, Torino, Berlin, London og New York.
 
Fra Napoleons Description de l’Égypte (1809) til Factum Artes teknologisk grensesprengende faksimile av Seti Is sarkofag (2017) reflekterer de utstilte gjenstandene et antikt landskap i radikal forvandling. Fra Sèvres-porselen til operascenografier av Karl Friedrich Schinkel og David Hockney, og fra marineingeniøren Apollinaire Lebas’ skalamodeller av forflyttingen av Luxor-obelisken til Place de la Concorde til nylig utgravde Hollywood-antikviteter fra Cecile B. DeMilles The Ten Commandments forteller Images of Egypt historien om en faraonisk fortid i bevegelse, som bilde, som oppfinnelse og som geopolitisk realitet.
 
Egypt i Bevegelse er kuratert av Mari Lending, Tim Anstey og Eirik Arff Gulseth Bøhn. Utstillingen er produsert under det internasjonale forskningsprosjektet PriArc: Printing the Past, ledet av Arkitektur og designhøgskolen i Oslo, som del av EUs forskningsprogram Humanities in the European Research Area (HERA).

0
Program:

Dato: 20 september, 2018 - 20 desember, 2018
Tid: 11:00 - 16:00

Sted: Historisk museum
Adresse: Frederiks gate 2, 0164 Oslo