fbpx Forskerintervju – Even Smith Wergeland: Bærekraft i bredden – fra hageby til lydstudio
 | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Forskerintervju – Even Smith Wergeland: Bærekraft i bredden – fra hageby til lydstudio


Studio A i The Premises Studios, mai 2022. Fotograf: Even Smith Wergeland. © Even Smith Wergeland.

Forskerintervju – Even Smith Wergeland: Bærekraft i bredden – fra hageby til lydstudio


Forskningskommunikasjonen har kommet for å bli, og et viktig ledd i dette er å bli bedre kjent med forskerne våre her på AHO. Vi starter opp en serie med forskerintervjuer, og først ut er Even Smith Wergeland. Vi tok en prat om bokprosjektene hans og hva slott fra 1700-tallet kan ha med musikkstudio å gjøre. 

Tekst: Thea Dehlie​

even_bw_1.jpgEven er arkitekturhistoriker, og jobber som førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur på AHO. Her underviser han og forsker innen arkitekturhistorie, byplanhistorie og arkitekturvern, og har et særlig ansvar for masterutdanningen i arkitekturvern (EVU). I tillegg er han hobbymusiker, og denne interessen har satt sitt preg på spesielt et av bokprosjektene hans. Mer om det senere.

Hva jobber du med nå?

– Nå er det litt som skjer i forbindelse med at monografien Norwegian Garden Cities, ble gitt ut 12.september. Dette er første del i en ny forskningsserie som heter Libelli, og gis ut hos Cappelen Damm Akademisk, forteller Even.

«Norske hagebyer» er Even sin første bok, og bokprosjektet startet i en pandemipreget hverdag i 2021. Det gav anledning til å studere nabolaget, Sinsen Hageby, som er hovedcase i boka.. Boken spør hva som representerer hagebyen i dag, og hvordan konseptet har utviklet seg historisk fram til vår tid. Even er spent på mottagelsen, men er ikke redd for at folk skal være uenige i det han skriver, derimot er han åpen for å sette i gang en debatt rundt temaet. 

Samtidig har et annet bokprosjekt begynt å ta form, en monografi som tar for seg 12 utvalgte lydstudio rundt om i verden og deres beliggenhet og arkitektur. 

Hvordan kom dette i gang?

– Min egen erfaring og interesse for musikk var et viktig utgangspunkt for dette prosjektet, hvor resten av feltarbeidet og bokmanus skal ferdigstilles innen våren 2023, forteller Even.

Prosjektet kombinerer musikk og arkitektur, og bygger på reiser til de forskjellige studioene. Det er store endringer i denne bransjen i dag, og nå som musikken er mer digital og gjøres på mac og pc, er det et stort spørsmål hva som skjer med denne type kreativ virksomhet i framtiden. Even forteller om en bransje som er opptatt av gjenbruk, både i et miljøperspektiv, men også fra et økonomisk ståsted. Gjenbruk av studio og utstyr, gjør at man sparer penger. Dette fører igjen til stor bygningsvariasjon, musikkstudioene finnes i alt fra slitne betongbygg fra 1960-tallet til – utrolig nok – tyske slott fra 1700-tallet. 

– Gjenbruk av historiske ressurser, verneperspektivet og hvordan man tilpasser det historiske ressursgrunnlaget, er temaer som opptar meg mye, forteller Even engasjert.

Balansen mellom endringsbehovet og hensynet til historisk verdi går gjennom begge bokprosjektene. Prosjektet om lydstudioer har fått tittelen Sonic Heritage: the Architecture and Geography of Sound Studios. 

20220331_151707.jpg
Innspillingsrommet i Castle Studios, Röhrsdorf, Tyskland, mars 2022. Fotograf: Even Smith Wergeland. © Even Smith Wergeland.

Hva kommer etterpå?
Svarer vitner om at Even får nok å bryne seg på videre også. 

– Jeg kommer til å jobbe med en antologi om norsk kulturminnevern – kulturminnevern er jo hovedingrediensen i begrepet arkitekturvern. Det er et stort område å ta av, og planen er å se på trender fra de siste 20 årene. Prosjektet rulles i gang i løpet av høsten. 

I tillegg slipper ikke Even lydstudio-ballen helt med en gang, men jobber videre med en idé knyttet til sports- og fotballarkitektur. Også her spiller bærekraftsspørsmålet inn. 

– Så lenge man jobber med arkitektur i dag, må man forholde seg til dette, avslutter Even. 
         
Vil du høre mer om Evens bokprosjekt Norwegian Garden Cities?
Panelsamtale om temaet «nabolag», samt lansering av boken 4. oktober på Gamle Munch:
Oslo arkitekturtriennale | Det historiske nabolaget (oslotriennale.no)

Boksamtale i regi av Oslo arkitektforening 24. november:
Torsdager i Hagestuen - Bokbad: Norwegian Garden Cities: Yesterday, today - and tomorrow? - Norske arkitekters landsforbund (arkitektur.no)

Her kan du lese mer om boken:
Norwegian Garden Cities av Even Smith Wergeland (Open Access) - Estetiske fag | Cappelen Damm Undervisning

fig._20a.jpgSinsen Hageby avbildet fra taket på Sinsen skole sent på 1930-tallet.. Fotograf: Ukjent. © J.H. Küenholdt A.S & Oslo Museum 

fig._20b.jpg
Sinsen Hageby avbildet fra taket på Sinsen skole i juni 2022. Fotograf: Even Smith Wergeland. © Even Smith Wergeland.