fbpx Opptaksprøve 2 - 2020 - Arkitektur | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Opptaksprøve 2 - 2020 - Arkitektur

Opptaksprøve 2 - 2020 - Arkitektur

Publisert kl 09:00, 22.06.20
Innleveringsfrist kl 21:00, 22.06.20


Alle må besvare begge oppgavene sammen med Deloppgave 1[KM1] .
Du skal kun besvare oppgaven dersom du har kommet videre til opptaksprøve i Arkitektur.

 

Deloppgave 2: To rom med utsikt

Vedlegg 1 - Utsikt, 
Vedlegg 2 – To personer.
 
Som arkitekt må du av og til lage noe fint eller interessant med veldig enkle virkemidler.
Du skal bygge en enkel modell som består av to rom, og levere 1-2 fotografier fra innsiden av modellen. Du bør tenke på modellen som kun en kulisse som bygges for å skape fine bilder. Vi ønsker ikke å se modellen utenfra.
 
Rommene i modellen kan være forskjellig størrelse eller like, ligge over eller ved siden av hverandre, og du bør kunne komme deg fra det ene rommet til det andre. Tenk gjennom hvordan rommene kan oppleves, og koblingen mellom dem. Er det en dør, et hull i veggen, et vindu, en trapp, eller noe annet? Rommene skal ikke ha noen spesiell bruk.
 
Fra minst et av rommene skal du lage en eller flere åpninger til en utsikt. Utsikten er bildet du har fått tilsendt, som skal printes ut og plasseres utenfor modellen. Du bestemmer selv hvordan du vil at utsikten oppleves og hvordan utsikten påvirker utformingen av rommene. Er åpningen høyt oppe på veggen, slik at man bare ser himmelen, er det en liten åpning som rammer inn deler av utsikten, en høy åpning som viser både bakke og himmel, eller noe annet? Du kan også ha åpninger som kun slipper inn lys, men ikke har noen utsikt.
 
Oppgave A:
Utforsk først forholdet mellom rom og utsikt gjennom skisser. Du skal levere 3-5 enkle håndskisser på ett liggende A3 eller A4-ark. Du kan bruke penn, blyant, kull eller tusj. Skissene skal vise forskjellige løsninger på oppgaven og utforske forhold mellom rommene, deres størrelse og proporsjoner, utsikten, og lyset. Du vil bli evaluert på hvor forskjellige løsningene er.
 
Oppgave B:
Du skal ta utgangspunkt i den skissen du synes er mest interessant, og bygge en modell av denne. Du skal levere 1-2 fotografier fra innsiden av modellen, som ser fra det ene rommet inn i det andre, samt ut på utsikten. Det viktigste med fotografiet er å kommunisere en stemning. En sentral del av dette er hvordan du velger å la lyset slippe inn i de to rommene, proporsjonene på rommene, og hvordan de to rommene forholder seg til hverandre. Vi ser etter en innlevelse i hvordan det er å oppleve stedet, samt kvaliteten på modellbyggingen. Bruk gjerne fotografi underveis i prosessen for å utvikle rommene og åpningene, og ta flere bilder så du kan velge det beste. Vi ønsker ikke å se modellen utenfra, kun fra innsiden.
 
Du har fått tilsendt et fotografi av en person som skal stå inne i modellen for å angi skala. Tenk på hvor du plasserer personen. 
 
Innleveringskrav:  
1 liggende A3-ark eller A4-ark med 3-5 skisser.  
1-2 liggende A3-ark eller A4-ark med fotografi fra innsiden av modellen. Du kan kun vise ett bilde per ark.
Modellen skal kun bygges i papp/kartong, med lim eller tape. Du kan ikke tegne på pappen, men du velger selv om du benytter grå, hvit eller farget papp.  
 
 

Innlevering av oppgaven:

Det er viktig at du leser innleveringskravene nøye. Sett deg godt inn i formatet på de ulike oppgavene, samt navngivning og størrelse.
Vi anbefaler at dere setter av ca en time for å sjekke at format og navn på oppgaven stemmer, samt selve opplastingen. Start opplastingen i god tid før innleveringsfristen. Erfaringsmessig kan det være tregt å få lastet opp filene når fristen nærmer seg.
 
Om du får problemer med opplasting må du kontakte Opptakskontoret før fristen har gått ut.
Opptakskontoret kan nås på opptak@aho.no


Krav til formen på oppgaven:
 • Alle oppgavene skal leveres på liggende A3 eller A4-ark, i PDF-format.
  Tips: Det enkleste er å lagre filene i Word, som PDF. Der kan du også velge størrelse på Sideoppsett -> Størrelse -> A3 eller A4.
 • Film skal leveres i formatet .mov eller .mp4, og det er anbefalt at den ikke overstiger 60 MB.

Krav til navnet på filene i oppgaven:
Merk at alle filene skal begynne med søkernummeret i navnet, og leveres som PDF.

Deloppgave 1, «Tre arbeider»:
 • 1 x PDF med 3 sider:
  «søkernummer-deloppgave1-bilder» (Eks.: 123456-deloppgave1-bilder.pdf)
 • 1 x PDF med tekst (max 150 ord):
  «Søkernummer-deloppgave1-tekst» (Eks.: 123456-deloppgave1-tekst-pdf)

  eller
  Video - .mov eller .mp4 (max 30 sekunder, anbefalt 60 MB):
  «søkernummer-deloppgave1-video.mp4» (Eks.: 123456-deloppgave1-video.mp4)
 
Deloppgave 2 – «To rom med utsikt»:
 • Oppgave A:
  1 x PDF med 3 skisser på et liggende A3 eller A4-ark.
  «søkernummer-deloppgave2A» (Eks.: 123456-deloppgave2A.pdf»)
 • Oppgave B:
  1 x PDF med 1-2 fotografier på et liggende A3 eller A4-ark.
  «søkernummer-deloppgave2B» (Eks.: 123456-deloppgave2B.pdf) 
 

Lever inn oppgaven her