fbpx | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Start semester

80 415 OCCAS: Fehn, Venezia 2020

Full course name in English: 
OCCAS: Fehn, Venezia 2020
Studiepoeng: 
6
Emnekode: 
80 415
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2019 Vår
Eksamenssemester: 
2019 Vår
Undervisningsspråk: 
Engelsk
År: 
2019
Maksimum antall studenter: 
10
Emneansvarlig
Mari Lending
Erik Fenstad Langdalen
Forkunnskapskrav

Opptak til AHO og fullført tre års studier på bachelornivå (180 studiepoeng).

Kurset kan velges av alle masterstudenter, men siden arkivmaterialet i stor grad er på norsk vil man prioritere slik at en vesentlig andel av studentene behersker et nordisk språk.

Om emnet

Sverre Fehns nordiske paviljong (1962) er et moderne mesterverk i betong og ansett som den arkitektonisk djerveste paviljongen i Giardini, Venezias biennalepark. Etter 60 år står byggverket foran et omfattende restaureringsarbeid i regi av Statsbygg, noe som inviterer til en større undersøkelse av paviljongens arkitektur- og utstillingshistorie.

Hvorfor ble paviljongen et nordisk samarbeidsprosjekt? Hvorfor ble den liggende på akkurat denne tomten, og på hvilke måter speiler de nasjonale paviljongene i Venezia en skiftende verdensorden, juridisk og politisk? Hvilke prinsipper og arkitektoniske forbilder jobbet Sverre Fehn ut i fra? Hvilke endringer har skjedd underveis og hvilke byggetekniske utfordringer stiller denne elegante betongkonstruksjonen? Hvordan skal man restaurere et modernistisk monument?   

Kurset er forskningsbasert, og danner opptakt til et mulig Re-store studiokurs høsten 2019. FTH har omfattende kompetanse innen både arkitekturutstillinger og bevaring av betongarkitektur. Våren 2019 skal vi arbeide med en omfattende kartlegging av paviljongens historie – kulturelt, politisk, teknologisk og arkitektonisk.

I mai 2020 åpner den 17. internasjonal arkitekturbiennalen i Venezia, med Norge som ansvarlig for innholdet i den nordiske paviljongen. FTHs fordypningskurs og studio om den nordiske paviljongen vil gi konkrete innspill til restaureringsarbeidene i Venezia, utstillingen i 2020, og forøvrig resultere i en internasjonal publikasjon om Fehn og et av hans mest betydelige verk.

Læringsutbytte

Ved fullført kurs vil studentene ha opparbeidet seg kunnskap om å håndtere arkivmateriale, vitenskapelige arbeidsmetoder, utstillingshistorie, kuratorisk tenkning, bevaringsstrategier, og bygningsanalyse. 

Praktisk organisering og arbeidsmåter

Kurset er seminarbasert med forelesninger, presentasjoner og diskusjoner, men vil i stor grad bestå av selvstendig arbeid med arkiv- og litteraturstudier, intervjuer, og analyser gjennom tekst, tegning og materialstudier. Studentene vil få tildelt spesielle ansvarsområder og blir bedt om å produsere en «mappe» med sine funn i slutten av semesteret.

Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Oppmøte til undervisning PåkrevdDet forutsettes et oppmøte på minimum 80% av kursdagene.
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Oppmøte til undervisning
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Påkrevd
Kommentar:Det forutsettes et oppmøte på minimum 80% av kursdagene.
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
VurderingsmappeIndividuellBestått / ikke beståttStudentene vurderes på bakgrunn av deltagelse underveis og kvaliteten på det innleverte materialet
Vurderinger:
Vurderingsform:Vurderingsmappe
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Studentene vurderes på bakgrunn av deltagelse underveis og kvaliteten på det innleverte materialet