fbpx Feiret med faglig påfyll | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Feiret med faglig påfyll

Feiret med faglig påfyll

Videreutdanningsmaster i urbanisme på AHO feiret sitt 25-årsjubileum med et fagseminar for alle tidligere studenter. Her var det forelesninger, diskusjoner, panelsamtaler og mingling. 

På skjermen startet Nick Dunn seminaret med å vise en rekke visualiseringer av historiske utopier. Men foreleseren først og så paneldeltakerne var ute etter å diskutere hva utopisk tenkning er i dag. 

– Det utopiske kan vi søke i vårt hverdagsmiljø, rundt oss, og vi kan utvikle små og store utopier derfra, sa Nick Dunn, og det samme påpekte panelet av tidligere og nåværende urbanismestudenter. Engasjementet for miljø, likhet, naturmangfold og andre typer mangfold er tydeligere i dag, men visjonen må greie å samle mange, for å skape endring. Forelesningen og innleggene satte i gang mange tanker og en interessant diskusjon. 

I tillegg til den åpne holdningen til hva utopi og utopisk tenkning er i dag, påpekte foreleser og panel at vi må gå inn i diskusjoner av visuelle visjoner som det er mye makt bak. For eksempel den nye bymodellen og visjonen Telosa.  

I sin jubileumsforelesning trakk urbanisme-masterens grunnlegger, professor emeritus Karl Otto Ellefsen, fram viktige deler av urbanismes historie i Norge og nye problemstillinger som det blir viktig å arbeide med framover. Forelesningen dannet opptakten til en paneldebatt om kunnskapsbehovet for den nåtidige og framtidige byen. 

Paneldeltakerne – tidligere urbanismestudenter og lærere – trakk fram kunnskap om de økonomiske betingelsene i by- og eiendomsutvikling som viktig, samt tiltak mot klimaendringer og for naturmangfold, i tillegg til sosial bærekraft. Panelet påpekte at vi har mye kunnskap om tiltak mot klimaendringer, men mindre om naturmangfold i samfunnsutviklingen.

urbanisme_slideshow_1.jpg

urbanisme_slideshow_2.jpg

urbanisme_slideshow_3.jpg

urbanisme_slideshow_4.jpg

urbanisme_slideshow_5.jpg

Tyngre teoretisk base
ulf_bakke_aho_urbanisme.jpgUlf Bakke var med på feiringen og er fra det urbanisme-kullet som er midt i studieløpet nå. Til daglig jobber han i VY med strategisk planlegging av togtilbudet, og er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Lillestrøm, der han har vært leder av planutvalget. 

– Jeg får en mye tyngre teoretisk base både for det jeg holder på med i jobben med å planlegge tilbud, og i politikken. Der er vi jo glade amatører som skal fatte tunge beslutninger. Da er det godt å ha en teoretisk base, forteller Ulf, som er utdannet geograf opprinnelig. 

Grete Kvinnesland er eiendomsutvikler i Stavanger kommune og utdannet arkitekt. Hun tok enkelte moduler av urbanismestudiet tidlig på 2000-tallet, og hadde også Karl Otto som lærer på NTH. 

grete_aho_urbansime.jpg– Jeg synes denne dagen har vært veldig fin. Det var litt nostalgisk å sitte å høre på Karl Otto igjen. Det var spennende å høre hans sveip gjennom urbanismehistorien. Og det var veldig spennende å høre på diskusjonene rundt utopier og behovet utopisk tenkning, forteller Grete. 

Paneldeltakere i de to panelene: Rina Brunsell Harsvik, Karen Hatleskog Zeiner, Truls Ramberg, Tonje Broch Moe, Jonny Aspen, Anne Siiri Øyasæter, Frank Båtbukt, Marianne Skjulhaug. Debattleder: Erling Dokk Holm

Neste opptak til Videreutdanningsmaster i urbanisme åpner høsten 2022, med oppstart januar 2023. 

Er du tidligere student, og vil bli med på neste alumni-treff, ta gjerne kontakt med evu@aho.no