fbpx Sjøsetter designsamarbeid med koreansk forskningsinstitutt | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Sjøsetter designsamarbeid med koreansk forskningsinstitutt

Fire menn oppstilt foran et selvkjørende fartøy i Korea.

Samarbeider med koreansk forskningsinstitutt. Kjetil Nordby (nummer to fra venstre) foran et selvkjørende skip i Korea sammen med partnere. (Foto: Korea Research Institute of Ships & Ocean Engineering)

Sjøsetter designsamarbeid med koreansk forskningsinstitutt

Forskningssenteret Ocean Industries Concepts Lab ved AHO har innledet samarbeid med anerkjent koreansk forskningsinstitutt. – Et ledd i arbeidet med å skape bedre arbeidsplasser i havindustrien, sier professor Kjetil Nordby. 

SAMARBEID: Forskningssenteret Ocean Industries Concepts Lab ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har satt seg som mål å forbedre arbeidsplassene i verdens havindustri ved å designe et felles og konsistent brukergrensesnitt på tvers av tekniske systemer, både på land og til sjøs. 

– Vi skal bli best på design i havindustrien, sier professor og senterleder Kjetil Nordby. Ikke bare best i Norge, Norden eller Europa, - men best i verden. 

Vil du vite mer?: Ocean Industries Concepts Lab (lenke til senterets nettsider)


Design hjelper mennesker til å bruke teknologi

Ocean Industries Concepts Lab samarbeider med nøkkelpartnere fra både industri, myndigheter og akademia om å utvikle og endre brukergrensesnitt på både skipsbroer og andre arbeidsstasjoner i verdens havindustri. 

Forskningssenteret har satt seg som mål å gjøre det enklere for mennesker å få det beste ut av avanserte styrings- og kontrollsystemer. Det vil bidra til økt sikkerhet og bedre utnyttelse av teknologi som kan redusere klimautslipp fra maritim virksomhet. 

- Teknologi og motorer skal brukes av mennesker. Der kommer design inn i bildet som kritisk faktor for å få det meste og beste ut av teknologiens muligheter, fremholder designprofessoren.  


Fri tilgang til verktøy og løsninger

Resultater fra forskning og kunnskapsutvikling fra forskningssenteret blir omsatt til verktøy og veiledning som kan brukes til å designe gode brukergrensesnitt i havindustrien. 

Verktøyene og løsningene som utvikles, deles gjennom OpenBridge Design system, som er en åpen innovasjonsplattform drevet fra AHO. 

Besøk innovasjonsplattformen: OpenBridge Design system

I praksis betyr det at alle som utvikler brukergrensesnitt og designer arbeidsplasser for den internasjonale havindustrien har fri tilgang til verktøy og løsninger som fritt kan brukes til å utvikle nye produkter og tjenester.  

Ocean Industries Concepts Lab ved AHO har med det utviklet en kanal der industrien får tilgang til forskningsbasert kunnskap som de kan bruke i sine design- og innovasjonsprosesser.

Les også: Dyrk mulighetene du ikke planla for


Fra Akerselva til verdenshavene

Fra beskjedne lokaler i en gammel industribygning langs Akerselva er Ocean Industries Concepts Lab godt i gang med å sette en ny global standard for designarbeid og brukergrensesnitt i havindustrien. 

I forrige måned alene fikk websiden til innovasjonsplattformen OpenBridge besøk fra 95 ulike land. Stadig flere bedrifter tar i bruk verktøy og løsninger fra AHOs forskningssenter når de utvikler og bygger nye fartøyer og arbeidsstasjoner. 

– Vi startet ut med å samarbeide med norske virksomheter, deretter kom Nederland, Tyskland og resten av Europa. Så kom USA og Japan. For en tid tilbake dukket virksomheter i Sør-Korea opp som nye store brukere av løsningene våre, forteller Nordby. 

Han så det som en mulighet for å tilrettelegge for ytterlige samarbeid med sentrale aktører i Asia. Sør-Korea er en sentral aktør i havindustrien.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Verksted i Korea: Etter at Korea dukket opp som store brukere av innovasjonsplattformen OpenBridge, tok Kjetil Nordby tursen til Korea for å tilrettelegge for samarbeid. Bilde fra verksted i Korea. 


Samarbeid med Korea

Et besøk i Korea har foreløpig resultert i at det nasjonale forskningsinstituttet Korea Research Institute of Ships & Ocean Engineering (KRISO) har gått inn som samarbeidspartner i et av forskningsprosjektene ved Ocean Industries Concepts Lab, OpenRemote, sammen med 21 andre norske og internasjonale partnere. 

OpenRemote designer brukergrensesnitt og arbeidsstasjoner som gjør det mulig å styre, kontrollere og overvåke fartøyer til havs fra land. Den globale havindustrien satser sterkt på å utvikle fartøy som kan opereres fra land. Felles designløsninger og brukergrensesnitt vil bidra til å øke sikkerheten i fjernstyring av fartøy. 

- Vi er svært glade for å få muligheten til å utvikle et fjernstyringssystem for autonone skip sammen med AHO, fremholder Geun-Tae Yim, som er direktør for KRISOs senter for verifisering og evaluering av autonome skip (Autonomous Ship Verification & Evaluation Center). Han understreker at utvikling og design av sentre for fjernstyring er svært viktig for at autonome skip skal kunne kommersialiseres og tas i bruk. 

- Vi ser frem til å bruke fjernstyringssenteret som utvikles, til å gjennomføre en demonstrasjon av autonome skip i reelle sjøforhold, og til å dele resultatene av demonstrasjonen, sier Geun-Tae Yim.

Artikkelen fortsetter etter bildet.
Offisielt bilde fra åpningen av europeisk hovedkontor for koreansk forskningsinstitutt.
Åpningsseremoni: Korea Research Institute of Ships & Ocean Engineering (KRISO), Koreas svar på SINTEF, etablerer sitt europeiske hovedkontor i Oslo. Her presenteres Ocean Industries Consepts Lab ved AHO som samarbeidspartner.


Kort vei fra forskning til praksis

I slutten av august åpnet Korea Research Institute of Ships & Ocean Engineering (KRISO), Koreas svar på SINTEF, sitt europeiske hovedkontor i Oslo. Her ble Ocean Industries Concepts Lab ved AHO presentert som en sentral partner. 

I dag er 18 forskere og designere knyttet til Ocean Industries Concepts Lab. Det gjør senteret til et internasjonalt ledende forskningsmiljø for design rettet inn mot havindustrien. 

– Våre leveranser er viktig for industrien og vi ser at de er svært kort vei fra forskning til praktiske anvendelser, hevder Kjetil Nordby.

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). 

Vi hører gjerne hva du synes: Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no