Diplomreglementet ble vedtatt av Undervisningsutvalget 11.02.2019 og oppdatert i juni 2021.
Formell registrering og regelverk:
- Oppmelding
-
Du melder deg opp til diplom innen fristen for kursregistrering hvert semester. Dersom du ikke har registrert deg innen fristen, er du ikke garantert å få plass gjeldende semester.
For å starte på diplom må du ha oppnådd følgende studiepoeng og innenfor disse studiepoengene skal pre-diplom (6 sp.) være bestått:
Master i arkitektur: 300 studiepoeng
Master i design (5-årig): 270 studiepoeng
Master i design (2-årig): 90 studiepoeng
Internasjonal master i landskapsarkitektur: 90 studiepoeng - Diplomprogram/prosjektbeskrivelse
-
Ved bestått Pre-diplom, har du et godkjent diplomprogram eller en prosjektbeskrivelse.
Ved ikke bestått på diplom, må nytt diplomprogram/prosjektbeskrivelse skrives, og du må få det godkjent av veileder og instituttleder.
Design leverer prosjektbeskrivelse en uke etter semesterstart. - Språk
-
Diplomprosjektet må leveres og presenteres på et skandinavisk språk eller engelsk. Du melder ifra om hvilket språk du skal levere og presentere på i starten av semesteret i Nettskjema om diplomprosjektet.
- Veileder
-
Du tildeles en veileder blant skolens faglærere og det er ditt ansvar å orientere veileder om ditt diplomprogram. Det er ikke anledning til å kreve en bestemt person. Et eventuelt bytte av veileder skal gå gjennom instituttleder.
- Ekstern veileder
-
AHO gir økonomisk støtte for inntil 10 timer per student for innhenting av faglig relevant ekspertise som ikke er ansatt eller tilsluttet AHO.
Ved ekstern veiledning inngår du selv avtale med gjeldende ekstern person som får signert kontrakt fra AHO. Etter utført oppdrag leverer du timeliste og kontrakt i Moodle for ekstern veiledning innen semesterslutt. For utenlandske personer må kopi av pass legges ved.
Kontakt infosenter@aho.no for timeliste og kontrakt. - Trekk fra diplomeksamen
-
Fristen for å trekke seg fra diplom, uten at det skal telle som et forsøk, er 1. desember for høstsemesteret og 1. mai for vårsemesteret. Du gjør dette ved å gi skriftlig beskjed til infosenter@aho.no innen fristen. Hvis du trekker deg etter fristen blir det regnet som forsøk på eksamen.
Ved trekk fra diplomeksamen må du skrive nytt program/ny prosjektbeskrivelse til neste oppmelding. - Tilrettelegging
-
Tilrettelegging i studiehverdagen:
Normale regler for tilrettelegging i studiehverdagen gjelder også diplomstudenter. Les mer her.
Lukket visning:
Diplomgjennomgangene ved AHO er alltid åpne for publikum, og tilhørere kan høre både kandidatenes presentasjon og sensorenes tilbakemeldinger. Diplomen er AHO-studentenes avsluttende mastereksamen ref. forskrift om krav til mastergrad § 6, og er dermed underlagt dette kravet om offentlighet.
Du kan søke om lukket visning dersom du kan dokumentere at du av særskilte årsaker ikke kan ha publikum tilstede under gjennomgangen din. Søknad med dokumentasjon sendes via Nettskjema her.
Utsettelse:
Dersom du blir syk i løpet av diplomsemesteret, kan du søke om utsatt innlevering / utsatt presentasjon av diplomprosjekt.
Det kan innvilges inntil 7 dagers utsatt innlevering av digitalt materiale og modell for diplomprosjektet.
Ved utsatt innlevering utover dette, eller ved søknad om utsatt presentasjon, vil du bli sensurert sammen med neste semesters kull. Selv om du får innvilget ny utsatt frist på bakgrunn av dokumentasjon, kan du fortsatt levere til den ordinære innleveringsfristen. En diplomoppgave kan normalt ikke overskride to semestre.
Hvis du er på gruppeprosjekt, gjelder utsatt innlevering også for de andre på gruppen.
Utsatt innlevering gjelder kun for sykdom over 3 dager og du må sende inn søknad om utsatt innlevering senest 7 dager etter at sykdommen oppstod.
Søknad med dokumentasjon sendes via Nettskjema her.
Dokumentasjonen må inneholde fra- og til-dato for sykdommen og prosentvis gradering av sykdom. - Konfidensielt prosjekt
-
Lukket gjennomgang kan i særskilte tilfeller innvilges etter søknad, hvis diplomprosjektet ditt er basert på sensitive data og/eller samarbeid med ekstern virksomhet, og derfor må behandles konfidensielt.
Kontakt studieadministrasjonen dersom dette gjelder ditt diplomprosjekt ved å sende en epost til infosenter@aho.no. - Innlevering av diplomoppgave
-
Se programsidene for nærmere informasjon om krav til innlevering:
Master i arkitektur
Master i design
Internasjonal master i landskapsarkitektur - Hjelp fra andre
-
Diplomoppgaven er et eget selvstendig arbeid. Det er ikke anledning til å sette bort/kjøpe hele eller deler av arbeidet.
Unntaksbestemmelse for design:
Diplomstudenter ved Master i design har anledning til å sette bort/kjøpe mindre deler av arbeidet, der dette er viktig for å formidle prosjektet i sin helhet. Det skal imidlertid ikke representere en vesentlig del av prosjektet eller være del av det som studenten skal evalueres på. Ei heller skal det gå ut over det man kan forvente at studenten kan gjøre selv. Har man mottatt slik hjelp, skal dette tydelig oppgis i rapporten og presentasjonen. - Sensur
-
Du blir vurdert på det innleverte materialet, formidlet gjennom presentasjon og utstilt prosjekt.
Sensur
Diplomoppgaven bedømmes med karakterskalaen: Bestått / Ikke bestått. Resultatene offentliggjøres i Studentweb. Du er selv ansvarlig for å gjøre deg kjent med sensuren.
Skriftlig vurdering
Sensorene skriver en skriftlig redegjørelse for sensuren for hver student, og denne får du tilsendt når den foreligger. - Klageadgang
-
Dersom du får Ikke bestått på diplomeksamen blir du invitert til en samtale om sensuren og veien videre. I møtet kan instituttleder, studierådgiver og veileder være tilstede.
Dersom du ønsker å melde deg til ny eksamen etter å ha fått Ikke bestått på diplomeksamen, må du skrive nytt program/prosjektbeskrivelse Du har tre forsøk på diplomeksamen.
Klage på karakter
Du kan klage skriftlig på vurderingen innen tre uker etter at eksamensresultatet er kunngjort, jfr. UH-loven § 5-3. Klagen sendes gjennom Nettskjema.
Klage på formelle feil ved vurderingen eller eksamensgjennomføringen
Dersom du mener det er begått formelle feil, enten ved vurderingen eller ved eksamensavviklingen, som kan anses å ha påvirket resultatet, har du adgang til å klage på formelle feil. For at noe skal vurderes i en eventuell klage må det vises til brudd på bestemmelser gitt av lokal forskrift eller Lov om universiteter og høyskoler (UH-loven) som du mener har påvirket resultatet.
Les mer om klageadgang på formelle feil her. - Bruk, arkivering og publisering av diplomoppgaver
-
AHO forbeholder seg retten til å bruke diplomoppgaven på AHO.no og til markedsføring.
AHO er pliktig å arkivere alle beståtte masteroppgaver og arkiverer derfor alle diplomprosjektene i vårt institusjonelle arkiv (ADORA).
Alle oppgaver offentliggjøres (publiseres), med mindre oppgaven er klausulert eller studenten ikke har samtykket til publisering. Da blir oppgavene kun arkivert.
Trykte utgaver av diplomoppgaver registreres i bibliotekets samling og lånes ut.
Publiseringsavtalen leveres i Moodle samme dag som frist for innlevering av digitale filer.
Hva består eksamen av?
- Tittel på diplomprosjektet - tittelregistrering
-
Den endelige tittelen på prosjektet ditt må være registrert i Studentweb innen 1. desember. Du er selv ansvarlig for å korrekturlese tittelen.
Studentweb er begrenset i formatering av tekst. Hvis du har en hovedtittel og undertittel, må du bruke bindestrek. Eksempel: Park – et sted å hvile.
Se veiledning for registrering av tittelen her. - Digitale filer
-
Se programsidene for nærmere informasjon om krav til innlevering av digitale filer:
Master i arkitektur
Master i design
Internasjonal master i landskapsarkitektur
Se frist for innlevering av digitale filer i diplomkalenderen. - Utstilling
-
Du monterer selv prosjektet på anvist plass til en oppgitt tid før sensorene vurderer utstillingen. Etter gjennomgangene blir utstillingen en del av AHO WORKS DIPLOMA og åpen for publikum,.
Hvis prosjektet ditt består av en eller flere modeller skal de leveres innen fristen for modellinnlevering, og vil bli oppbevart trygt frem til du skal montere utstillingen din på satt dato. Alle delene til modellen din skal merkes med en lapp med navn og telefonnummer på under lagring. Ved innlevering må du signere på en egen liste for at du har levert. - Søknad om lån av teknisk og elektronisk utstyr
-
Har du behov for å låne teknisk/elektronisk utstyr til utstillingen din, les mer på siden for Diplomhverdag.
Hvis du har tekniske spørsmål, kontakt IKT på Servicedesk. - Presentasjon og gjennomgang
-
Du skal forberede en digital presentasjon av prosjektet ditt. Denne presentasjonen er en del av vurderingsgrunnlaget.
Du presenterer prosjektet ditt i en åpen gjennomgang med eksterne sensorer og publikum tilstede innenfor en gitt tidsramme.
Presentasjonstid:
Enkeltprosjekt 20 minutter
Gruppeprosjekt 30 minutter
Sensors tilbakemelding: 10 minutter
Etter du har presentert gir sensorene sin tilbakemelding og stiller spørsmål.
Praktisk gjennomføring
- Innlevering av modell
-
Hvis prosjektet ditt består av en eller flere modeller skal de leveres innen fristen. Modellene vil bli oppbevart trygt frem til du skal montere utstillingen din på satt dato.
Se frist for innlevering av fysiske modeller og dato for montering av utstilling i diplomkalenderen. - Innlevering av digitale filer
-
Se innleveringskrav for hvert enkelt studieprogram her:
Master i arkitektur
Master i design
Master i landskapsarkitektur - Montering av utstilling
-
Se dato for montering av utstillingen i diplomkalenderen.
Se mer informasjon og detaljer om din utstillingsplass, eksamensutstilling og AHO WORKS her. - Teknisk test av presentasjon
-
Alle får mulighet til å booke tid for en for en teknisk test i forkant av eksamensuken. Den tekniske testen er primært for å sjekke at fontene, oppløsning og bildene dine er slik du ønsker at de skal være på storskjerm.
Påmelding til teknisk test
Påmelding foregår i Moodle. Skjema for påmelding åpner i begynnelsen av januar for høstkull og i midten av mai for vårkull, og du får beskjed på din AHO-mail når skjemaet åpner.
Info om teknisk test:
Disponibel tid på teknisk test: 10 minutter
Godkjente format på presentasjonsfil: PDF, Powerpoint og Keynote
Navngi filen slik: Ditt navn, presentasjonsdato, versjon (hvis de har flere versjoner)
Hvis du har brukt spesifikke fonter i presentasjonsfilen din, må de også lastes opp.
Godkjente font-formater: TTF, TTC og OTF.
Dersom du har problemer med å laste ned fonten fra din datamaskin, ta kontakt med IKT på Servicedesk.
Presentasjonen lastes opp dagen før den tekniske testen i BOX. Last opp til BOX her.
Mac benyttes under eksamenspresentasjonene.
Prosjektoroppløsning i A1 og A2: 1920 x 1080 - Presentasjon til diplomgjennomgang
-
Den endelige presentasjonsfilen skal sendes til IKT gjennom BOX innen 18:00 dagen før du skal ha presentasjon og gjennomgang.
Innleveringsmapper for presentasjonsfiler:
Master i arkitektur.
Master i design.
Master i landskapsarkitektur. - Streaming og opptak
-
Diplomgjennomgangene ved AHO er alltid åpne for publikum, og tilhørere kan høre både kandidatenes presentasjon og sensorenes tilbakemeldinger. Diplomen er AHO-studentenes avsluttende mastereksamen ref. forskrift om krav til mastergrad § 6, og er dermed underlagt dette kravet om offentlighet.
Det blir gjort opptak og streaming av alle presentasjoner. Unntaket for streaming gjelder kun ved søknad om tilrettelegging eller ved konfidensielle prosjekter som er unntatt offentligheten. Unntak må avtales på forhånd med Studieadministrasjonen, se mer under Tilrettelegging. - Bruk av modell under presentasjon
-
Dersom du har modeller som skal være en del av presentasjonen, blir praktisk informasjon om dette gitt i forkant.
- Roller
-
Mange er involvert i diplomgjennomføringen.
Kandidat
Du er eksamenskandidaten. Du skal presentere diplomprosjektet ditt og svare på spørsmål fra sensorene.
Veileder
Veileder er den eneste, som i tillegg til kandidaten, som kan kommunisere med sensorene. Veileder kan svare på spørsmål eller komme med presiseringer.
Sensor
Sensorene er de som skal vurdere prosjektet ditt, og det er gjerne de du snakker til gjennom presentasjonen din. Sensorteamet består av eksterne fageksperter. Det kan variere hvor mange sensorer som er fra semester til semester, og hvis det er spesielt mange studenter på ditt kull kan det hende at det er flere sensorteam. Du vil isåfall presentere og bli sensurert av ett av sensorteamene.
En av sensorene på teamet fungerer som din hovedeksaminator under presentasjonen din, men alle sensorene vurderer alle prosjektene i fellesskap.
Instituttet fordeler kandidater på sensorteam.
Moderator
Moderatoren er den personen som introduserer sensorene og kandidatene, og passer på at tidsskjemaet holdes. Ved diplomgjennomgangene på AHO pleier denne rollen å fylles av en fra instituttet, for eksempel instituttleder eller en faglig ansatt. - Presentasjonstid
-
Enkeltprosjekt: 20 minutter
Gruppeprosjekt: 30 minutter
Sensors tilbakemelding: 10 minutter