fbpx Studenter til tidligere Samtidskunstmuseet? | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Studenter til tidligere Samtidskunstmuseet?

Studenter til tidligere Samtidskunstmuseet?

Det tidligere museet og hovedkontoret til Norges bank har stått tomt i fire år. Nå ser Statsbygg og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) på mulighetene for en leieavtale.

Bankplassen 4 i Oslo sentrum er en av Norges mest gjennomarbeidede og kostbart utstyrte bygninger. Fra 1906 til 1986 hadde Norges bank sitt hovedkontor her. Noen år senere flyttet Museet for Samtidskunst inn, men stengte i sin tur dørene i 2017 for å flytte inn i det nye Nasjonalmuseet.

Siden den gang har Statsbygg jobbet med å finne nye leietagere til den flotte bygningen. Nå kan det gå mot at en ny type kreativ virksomhet flytter inn. 

– Vi er i dialog med AHO om en leieavtale. Vi starter nå arbeidet med en mulighetsstudie, og sammen med høgskolen skal vi ha en workshop der vi ser nærmere på behovene deres og hvordan de best kan ta i bruk bygningen, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

– AHO er i vekst og har et akutt behov for undervisningsarealer. Vi ser et stort potensiale i å gjenbruke det tidligere samtidsmuseet som det er, og vi inspireres av at bygningen representerer et høydepunkt i norsk arkitektur, og er en del av vår arkitektoniske nasjonalarv. Våre studenter vil gi nytt liv både til det flotte bygget og til bydelen, sier rektor Ole Gustavsen

Foreløpig jobbes det med en leieperiode på to år med mulighet for forlengelse. En forutsetning for leieavtalen er at AHO kan gjenbruke bygningen som den er. Infrastruktur, som for eksempel trådløst nettverk til studentene og brann- og rømningsveier må vurderes som en del av dette.


FAKTA BANKPLASSEN 4
  • I 1896 ble det bestemt at hovedkontoret til Norges Bank skulle flyttes fra Trondheim til Christiania. 
  • Den nye bankbygningen er tegnet av arkitekt Ingvar Olsen Hiorth, og ble oppført i perioden 1902-1906 på Bankplassen 4. Bygget er totalt 7.558 m2. 
  • Bankbygget er fordelt på tre etasjer samt kjeller og tårn, og er hugget i norsk granitt og marmor. Det er et sjeldent eksempel på «Gesamtkunstwerk», der både interiøret og mye av inventaret er tegnet av arkitekten.
  • I 1989 flyttet Museet for Samtidskunst inn i bygget. I 2017 stengte de dørene for å flytte inn i det nye Nasjonalmuseet, som åpner i 2022.