fbpx Mosse Sjaastad vinner hederspris for sitt bidrag til designfaget | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Mosse Sjaastad vinner hederspris for sitt bidrag til designfaget

Hedres med ærespris. Førsteamanuensis Mosse Sjaastad mottar Klassikerprisen 2024 for sin innflytelse på interaksjonsdaget. Foto: Sture Nordhagen Gjermundsen.

Mosse Sjaastad vinner hederspris for sitt bidrag til designfaget

Førsteamanuensis Mosse Sjaastad ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er tildelt årets Klassikerpris fra Grafill. Hun får prisen for sin innflytelse på interaksjonsdesign som fagfelt og skjellsettende undervisning i faget. 
 
Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) 

PRISVINNER: Hovedstyret i Grafill, Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon, har siden 2002 delt ut Klassikerprisen til skapere innen illustrasjon, design, animasjon og visuell kommunikasjon som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år.

Klassikerprisen for 2024 ble torsdag 6. juni overrakt til Mosse Sjaastad, førsteamanuensis ved Institutt for design ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) under prisutdelingsarrangementet Visuelt på Chat Noir.

​- Fantastisk! Grafills klassikerpris henger høyt. Årets pris anerkjenner en langvarig, engasjert og dedikert innsats både for å fremme interaksjonsdesign som fag og utvikle designere som vektlegger det menneskenære og meningsfulle. Det kommer oss alle til gode, som individer, organisasjoner og samfunn. Gratulerer så mye til Mosse Sjaastad, kommenterer Irene Alma Lønne, rektor ved AHO.

Har satt varige spor hos dagens designere
«Få har hatt like stor innflytelse på interaksjonsfaget og etterlatt et så stort inntrykk hos så mange av dagens designere som årets Klassikerprisvinner», skriver hovedstyret i Grafill i sin begrunnelse.

- Det er utrolig hyggelig å motta en slik pris, sier Mosse Sjaastad. Hun brenner for interaksjonsdesign som et fag som skal bidra til å skape løsninger som både er menneskenære og meningsfulle, uavhengig av teknologi. 

Mosse Sjaastad har sin mastergrad i interaksjonsdesign fra Middlesex University (1999), som var en av de første universitetene i Europa som opprettet masterstudier i faget. Hun jobbet som freelance illustratør og webdesigner i London  for blant andre Playstation, Audi, British Science Museum og Summerfields, før hun reiser tilbake til Norge for å sette dype spor i norsk designbransje.

I 2000 etablerer Mosse Sjaastad designbyrået Noon sammen med Stine Modal og Anne Vuolab. Med en enorm nysgjerrighet på teknologi og dens muligheter, var de opptatt av å skape engasjerende interaktive opplevelser. Forut for sin tid var de opptatt av god brukeropplevelse, funksjonalitet og brukergrensesnitt.

Brenner for studentene
For nærmere 20 år siden, høsten 2006, ble Mosse Sjaastad hentet inn som faglærer ved AHO for å undervise designstudenter i interaksjonsdesign, Hun har etter hvert blitt førsteamanuensis ved AHOs institutt for design. 

– Fagfeltet har vært i rivende utvikling gjennom disse årene, konstaterer Sjaastad. Teknologier kommer og går. Prisvinneren fokuserer derfor på tidløse kjernekompetanser i interaksjonsdesign, - som informasjon, organisering av informasjon (informasjonsarkitektur) hvordan mennesker samhandler og opplever løsningene. Dette er kunnskap som går på tvers av teknologiske trender og programvareutvikling.

- Å kunne kommunisere denne prosessen står også sentralt, designere må kunne formulere nyansene, presentere og skissere mulige løsninger, fremholder prisvinneren.

Grafill-styret legger også vekt på at Sjaastad har et stort nettverk og kobler studentene sine sammen med noen av de råeste folka i bransjen. AHO får stadig besøk av programmerere, adferdspsykologer og forskere fra inn- og utland. «Med en unik dedikasjon sørger hun for ny kunnskap inn til fagfeltet».

Mosse Sjaastad har ifølge styret i Grafill spilt en nøkkelrolle i å utvikle interaksjonsdesignstudiet på AHO. «Hun har drevet legendariske masterkurs og har veiledet langt over hundre masteroppgaver på AHO gjennom de siste ti årene», heter det videre i begrunnelsen.

Hovedstyret i Grafill mener designbransjen kan takke Mosse Sjaastad for at studentene uteksamineres med kunnskap om materialene, forstår interaksjon, mediene og det menneskelige. «Uten Mosse Sjaastad hadde vi ikke hatt like mange flinke designere som forstod at interaktivitet og å designe det interaktive er en viktig teft å ha».

 
Klassikerprisen 2024
  • Klassikerprisen 2024 er tildelt førsteamanuensis Mosse Sjaastad ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. 
  • Klassikerprisen er Grafills hederspris, og tildeles skapere innen illustrasjon, design, animasjon og visuell kommunikasjon som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år.
Les artikkel på Grafills nettsider: Mosse Sjaastad hedret med Klassikerprisen 2024