fbpx Aktuell debatt: Kan arealnøytralitet stanse naturtapet? | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Praksis og paradokser i bærekraftig byutvikling (forside)

Aktuell debatt: Kan arealnøytralitet stanse naturtapet?

Onsdag 18. september 2024 arrangerer Oslo Bolig- og Byplanforening (Oslo BoBy) i samarbeid med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) møte om «Kan arealnøytralitet stanse naturtapet?». Her lanseres boken «Praksis og paradokser i bærekraftig byutvikling». 


Arealnøytralitet betyr at natur- og landbruksområder ikke kan utbygges. Dersom det er helt nødvendig, skal like mye natur forbedres og restaureres et annet sted. Naturen får i praksis en økonomisk verdi. Arealnøytralitet og fortetting er på sett og vis to sider av samme sak. Utbygging må skje i områder som allerede er bebygget – eller asfaltert.

Mange norske kommuner satt arealnøytralitet som mål, og antallet øker raskt. Nordre Follo kommune har gått foran. Der er prinsippet om arealnøytralitet vedtatt som en planbestemmelse i kommuneplanens arealdel. Hva betyr dette i praksis? Hvordan håndheves bestemmelsene? Hva skjer i møtet med utbyggere? Og hva skjer når statlige foretak skal bygge i kommuner som arealnøytrale?

Vi starter møtet med å se på arealnøytralitet og hvordan dette praktiseres, men åpner for en større diskusjon av tiltak for å bevare og øke naturmangfoldet. Hvilket ansvar har staten og kommunene? Her er det flere paradokser og dilemmaer å diskutere.

Møtet arrangeres sammen med studentene på videreutdanningsmaster i urbanisme på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, som lanserer boken, Praksis og paradokser i bærekraftig utvikling, på møtet.


Innledere

Anne Holten, Nordre Follo kommune
Siri Gilbert, Sabima
Christina Ektvedt, OBOS
Mariann Landsverk, CMS Kluge Advokatfirma
Eirik Trygve Bøe, Leder Hovedutvalg for klima, miljø og utvikling (KLIMU), Bærum kommune- deltar i debatten.
Debatten ledes av Erling Dokk Holm, AHO/NMBU

Det er enkel servering fra kl. 17.00. Lenke til arrangementsomtale på Facebook-siden til Oslo Bolig- og byplanforening: Kan arealnøytralitet stanse naturtapet. Arrangementet er åpent for alle interesserte. Fri deltakelse. 


Om boken

Boken "Praksis og paradokser i bærekraftig byutvikling" er fjerde utgave i skriftserien AHOs urbane utredninger. Boken utforsker paradoksene mellom dagens praksis i byutvikling og de store omstillingsmålene. Kapitlene i boka forteller om lokale interesser og konkrete motsetninger i norsk byutvikling, og ikke minst peker de på mulige løsninger og nye verktøy.

Praksis og paradokser i bærekraftig byutvikling er skrevet av studenter og undervisere på videreutdanningsmasteren i urbanisme ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Kapittelforfatterne er deltidsstudenter i urbanisme og har bred erfaring innen byutvikling, planlegging og byforming. Redaktørene av boka, Lisbet Harboe, Erling Dokk Holm og Peter Hemmersam er ansvarlige for undervisningen på AHOs videreutdanningsmaster i urbanisme.

Her kan du laste ned og lese boken digitalt (gratis): Praksis og paradokser i bærekraftig byutvikling.  AHOs urbane utredninger 2024.

Ønsker du trykt utgave?: Trykt utgave av boken kan kjøpes i resepsjonen på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo eller i bokhandelen Tekstallmenningen i Bergen
 

 

Program:

Dato: 18 september, 2024
Tid: 17:30 - 19:30

Sted: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Adresse: Maridalsveien 29, Oslo.

Kontakt: Lisbet Harboe