fbpx Populært blomsterhav | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Populært blomsterhav

Populært blomsterhav

Hvis du ikke har fått med deg studentenes installasjon på Filipstad er det fortsatt litt tid igjen. Tusenvis av skuelystne har fått med seg det endeløse blomsterhavet Englast hittil i sommer.

Englast består av en 12 meter lang container kledd med speil innvendig. Studenter i landskapsarkitektur plantet i juni 400 sommerblomster som speiles i containerveggene. 

– Vi er på plass hver uke for å pleie plantene, og hver gang vi er på Filipstad er det alltid mange her for å se. Planter har en positiv effekt på folk i by, og av det vi har sett er det utelukkende positiv respons. De besøkende synes det er morsomt og annerledes, vi er glade for at de forstår ideen bak, sier student Elise Brændaas.

I motsetning til en del andre materialer, krever plantemateriale skjøtsel og vedlikehold, og det er en av grunnene til at vegetasjon ofte blir valgt bort som byromsprosjekter. Det kan fort bli for vanskelig å vedlikeholde eller for dyrt. Det ville studentene endre på.

– Fra å være et ikke-sted langs havnepromenaden, har Filipstad blitt en destinasjon. Vi ser at det er mye aktivitet på området, og det er mange besøkende til Englast og Tufteparken på utsiden av skur 13. Det er flott at folk tar i bruk denne delen av havnepromenaden, og at prosjektene bidrar til å aktivisere dette byrommet, sier Brændaas.

Hun sier at uttrykket i containeren har endret seg underveis ettersom plantene har tilpasset seg hverandre og mikroklimaet.

– Fra uke til uke har blomsterhavet endret seg, det begynte med et sterkt lilla preg, og utover sommeren har det blitt tonet mer mot hvitt. Den største forskjellen er kanskje at uttrykket har blitt mer frodig, og noen arter har vokst mye, mens andre arter får du først øye på om du titter litt nærmere. 

– Det er nettopp endring i mikroklimaet som gjør plantemateriale så spennende å jobbe med, fordi en aldri vet helt sikkert hvordan et prosjekt utvikler seg. Variasjon over tid gjør prosjektet levende. I tillegg til mange mennesker på besøk, har både bier og humler funnet sin vei til Englast – de er selvfølgelig hjertelige velkomne!

Englast-installasjonen vil stå på Filipstad ut måneden.

Sjekk ut installasjonen på Instagram, under hashtag #englast

Se også: