fbpx AHO og UiTs landskapsmaster ble verdens beste | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

AHO og UiTs landskapsmaster ble verdens beste

Kjerstin Uhre (midten t.v.) og Magdalena Haggärde (midten t.h.) fra UiT mottok Ribas Piera-prisen tirsdag. Barcelona International Landscape Biennale.

Foto: Skjermbilde fra YouTube

AHO og UiTs landskapsmaster ble verdens beste

Masterstudiet i landskapsarkitektur ved UiT fikk den høythengende Ribas Piera-prisen. Studiet er utviklet i samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
 
UiT gikk til topps da prisen for beste internasjonale utdanning i landskapsarkitektur ble delt ut på den internasjonale landskapsbiennalen i Barcelona tirsdag kveld.

uhre-kjerstin_ribas-piera_nyhetssak.jpg
Den femårige mastergraden i landskapsarkitektur er et samarbeid mellom Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og UiT Norges Arktiske Universitet. Studentene går de tre første årene på AHO og de to siste på UiT. De første studentene ble uteksaminert tidligere i år.
– Dette er fantastisk. Vi er kjempeglade, sier studieprogramleder Kjerstin Uhre.

Juryen framhever at UiT jobber med ulike typer landskap på en etisk god måte, og skaper enestående studioarbeid. Juryen vektla også hvordan UiT-measteren bygger på den økologiske, kulturelle og økonomiske virkeligheten og inspireres av historien. Prosjektene imponerte alle dommerne og juryen var enstemmig i sin avgjørelse, skriver UiT i en pressemelding.
 

Svarer på en verden i endring

– Dette er vi så stolte over, sier Hanna Dencik Petersson, leder ved Institutt for urbanisme og landskapsarkitektur ved AHO.

– Verden er i endring og vi må utdanne landskapsarkitekter som både kan virke i og håndtere disse endringene. Anerkjennelsen denne prisen innebærer er utrolig viktig for både UiT og AHO, sier instituttlederen.

Hun understreker at det ligger mye målrettet og fremoverlent arbeid bak utviklingen og oppbyggingen av masterprogrammet, fra begge utdanningsinstitusjonene.

– Med stor vekt på formgivning og spesialisering i subarktiske landskap, er denne felles mastergraden i landskapsarkitektur et forsøk på å møte de store klimautfordringene og hva de vil kreve av fremtidens landskapsarkitekter, sier Petersson.

At utdanningen allerede nå får Ribas Piera, er et bevis på viktigheten og relevansen, mener Petersson.

– Prisen er et svar på at vi er på riktig vei og jeg ser frem til alt det vi skal få til i vårt videre samarbeid med våre kollegaer ved UiT, sier Petersson.

hanna_dencik_petersson_nyhetssak.jpg

​– Verden er i endring og vi må utdanne landskapsarkitekter som både kan virke i og håndtere disse endringene, sier Hanna Dencik Petersson, leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Foto: AHO
 

– Fremoverlente pionerer

– Jeg er stolt over at AHO kan høste så fornem en frukt som denne prisen, sier rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Irene Alma Lønne.

Hun mener prisen vitner om at utdannelsen trengs både internasjonalt og i det norske utdannelseslandskapet.

– Gratulerer til alle de fremoverlente pionerene som står bak, og til ansatte og studenter på UiT og AHO som hver dag gjør dette til virkelighet, sier AHO-rektoren.

irene-alma-lonne_ribas-piera_nyhetssak.jpg

– Jeg er stolt over at AHO kan høste så fornem en frukt som denne prisen, sier rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Irene Alma Lønne. Foto: AHO
 

Hard konkurranse

UiT ble valgt ut i konkurranse med 200 innsendte studentprosjekter, fra blant annet Kina, Chile og Sveits. Én av dem står masterstudent Sverre Drange Sletten bak.

– Dette er veldig kjekt. Jeg er stolt over å ta en utdanning som tilrettelegger for å arbeide med spennende og viktige ting, og være en del av et klassemiljø med såpass mye talent og arbeidskapasitet. Disse to tingene tror jeg er nøkkelen til suksess, sier Drange Sletten.

UiT-studiet handler om hvordan vi videreutvikler og bevarer sårbare landskap, særlig i nord. De innsendte prosjektene tok opp aktuelle tema som issmelting i Arktis, gruvedrift og landskapsinngrep i reinbeiteområder.

studietur-til-longyearbyen_ribas-piera_nyhetssak.jpg

Utdanningen gir studentene unik kunnskap om arktiske landskap. Bildet er fra en en studietur til Longyearbyen.
 

Stolt prorektor

Prorektor Kathrine Tveiterås er svært glad og stolt over prisen, som hun mener er en viktig anerkjennelse av studietilbudet, fagmiljøet og studentene våre ved AHO og UiT.

– Dette er strålende nyheter og vel fortjent, sier Tveiterås.

– Landskapene i Arktis er i rask endring, og det er derfor viktig at vi utdanner landskapsarkitekter hos oss. Ved UiT får de mulighet til å studere hvordan naturlige og menneskeskapte endringer påvirker både samfunn og økosystem, sier Tveiterås.

Hun håper at prisen vil bidra til at kommende studenter vil se det unike ved å studere landskapsarkitektur i nord.

Velkommen til Digital åpen dag! 


Fredag 8. desember inviterer AHO til digital åpen dag for de internasjonale masterstudiene ved høgskolen. Programmet inkluderer presentasjoner av innholdet i den 2-årige mastergraden i landskapsarkitektur som AHO tilbyr. Det er mulig å søke i perioden fra 14. desember 2023 til 1. februar 2024.

Fakta om AHO og UiTs fellesgrad

  • UiT Norges arktiske universitet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) tilbyr en 5-årig felles mastergradsutdanning i landskapsarkitektur, som legger særlig vekt på arktiske/subarktiske forhold.
  • De tre første årene gjennomføres ved AHO og de to siste ved UiT.
  • Det første kullet ble uteksaminert våren 2022.
  • Landskapene høyt mot nord er i rask forandring og gjør det opplagt å studere hvordan naturlige og menneskeskapte endringer påvirker både samfunn og økosystem.