fbpx Et aktivt år for Per Olaf Fjeld | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Et aktivt år for Per Olaf Fjeld

Et aktivt år for Per Olaf Fjeld

Per Olaf Fjeld har vært aktiv det siste året med en rekke internasjonale foredrag, juryarbeid og skriving. 

Til tross for pandemien har Per Olaf Fjeld vært svært aktiv og med flere henvendelser fra Southeast University i Nanjing, Kina. I samarbeidet med dem har han deltatt på en konferanse som diskuterte hva en arkitektskole skal være i fremtiden, og der hans innlegg kulminerte i en artikkel «In search of a new creator arpproach caught between changing architecture content and context» Han ble også invitert til å sitte i flere juryer og blant dem en stor internasjonal konkurranse som het «Stream Garden - Micro Building», som nå vil etterfølges av «Viewing Pavilion - Micro Building».

– De ønsket å ta vare på små natursteder som var blitt igjen i byen eller i byens omkrets, og forså dem bedre gjennom en arkitektur som kan støtte opp om disse små stedene. Det var over tusen deltagere, og var veldig spennende, forteller Per Olaf.

Han har også blitt invitert til å skrive en artikkel der forholdet mellom teknologi og arkitektur var hovedtemaet. Per Olafs artikkel har tittlen «Architecture inside a Technological Treadwheel» og som vil komme ut i Kina i desember 

En annen kinesisk skole som Per Olaf har hatt lang forbindelse med er Central Academy of Fine Arts i Beijing. I 2019 var han med i et program der han fikk bygget en paviljong i Dongyang, som også ble vist i en utstilling i AHO Galleriet og på Beijing Design week. 

– Det programmet baserer seg på en dypere forståelse og bruk av tradisjonelle trekonstruksjoner, nå søker CAFA om en videreføring av programmet og jeg har blitt invitert til å være delaktig på en eller annen måte, forteller han. 

per_olaf_slideshow_1jpg.jpg

per_olaf_slideshow_2jpg.jpg

per_olaf_slideshow_3jpg.jpg

per_olaf_slideshow_4jpg.jpg

per_olaf_slideshow_5jpg.jpg

per_olaf_slideshow_6jpg.jpg

Tilbake på Kahns fødested
I 2019 kom utgivelsen Louis I. Kahn The Nordic Latitutes som Per Olaf skrev sammen med sin kone Emily Randall Fjeld. I år har det vært 120-årsjubileum for Louis Kahn og i den anledning ble Per Olaf bedt om å holde en forelesning på London Architecture and Design Festival. Her ble han også intervjuet av den norske ambassaden i London. Intervjuet er publisert i Nordic Art

Senere ble han og Emily Fjeld invitert til Kahns fødested, øya Saaremaa i Estland, for å holde hovedforelesningen til Louis Kahn Estonia Foundations markering av jubileumet. 

– Det var stor stas og få anledning til å komme tilbake til stedet der Kahn ble født, og holde en forelesning der om hans Nordiske tilknytning, forteller Per Olaf. 

I tillegg til boka om Louis Kahn har han også tidligere gitt ut to bøker om Sverre Fehn som har ført til flere forelesningsinvitasjoner både lokalt og internasjonalt. I 2020 kom også boka The Power of Circumstance – Architecture and Creative Independence, Six lectures by Per Olaf Fjeld. 

– Den baserer seg på min holdning til ulike kreative prosesser. Det er min forståelse av egen prosess, og hvordan en idé preges av det jeg ønsket å utdype gjennom de seks forelesningene, forteller han. 

Han er også bidragsyter til en kommende bok om en annen kjent arkitekt, Fay Jones, der han har skrevet et kapittel til den boka (University of Arkansas Press). Ved det samme universitet ble han også invitert til å vurdere arkitektskolens pensum.  Og midt blant alle juryarbeid, skriving, styreverv og forelesninger, blant annet på AHO, jobber Per Olaf med å avslutte en lampeserie. 

– Jeg har jobbet med 12 lamper i mange år, og nå driver jeg på med den 11. Når den er klar så ønsker jeg å ha en utstilling, og det ser jeg virkelig frem til, forteller han.