fbpx AHOs fag er populære blant søkerne til høyere utdanning | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

AHOs fag er populære blant søkerne til høyere utdanning

Snart går 120 ferske førsteårsstudenter inn de gule dørene på AHO.

Foto: AHO

AHOs fag er populære blant søkerne til høyere utdanning

Tross nedgang i søkertall og innleverte opptaksprøver sammenlignet med i fjor, er konkurransen om plassene på AHO fortsatt stor – og kriteriene for å komme inn høye.
 

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) ser fram til å ta imot 120 nye førsteårsstudenter i august, fordelt på høgskolens tre integrerte mastergrader. Her er tallene fra årets hovedopptak.

Høy interesse for arkitekturfaget

Som kjent for AHO fra tidligere år, fortsetter trenden med størst interesse for arkitekturfaget. 750 søkere satte Master i arkitektur som sitt førstevalg, som gir 12,5 førstevalgssøkere per studieplass. Etter søknadsfristen i april var studieprogrammet plassert som nummer 9 på listen over studiene med flest førstevalgssøkere per studieplass på landsbasis.

Design følger etter med 223 førstevalgssøkere, som gir en fordeling på 7,4 per planlagte studieplass. Til slutt, landskapsarkitektur med 81 førstevalgssøkere og dermed en fordeling på 4 per studieplass. Tallene viser at det er stor interesse for fagene ved AHO blant søkerne til høyere utdanning.

Positiv utvikling for landskapsarkitektur

Mens høgskolen ser en nedgang i antall søkere på tvers av alle studieprogram, er det likevel en positiv utvikling for landskapsarkitekturstudiet. Antallet førstevalgssøkere har gått opp med 81 i år mot 72 i 2023, som utgjør en økning på 13 prosent.

Design forblir det vanskeligste studiet å komme inn på

Poengsummene som måtte oppnås for å komme inn på AHO var høyere i år enn i 2023, med noe økning i poenggrensene over hele linja. Størst var økningen for designstudiet, med en poenggrense på 163,8 i ordinær kvote, mot 156,3 i 2023.

Poenggrensen for opptak til arkitekturstudiet var på 151,8 i ordinær kvote, mot 149,6 i 2023. Landskapsarkitekturstudiet så også en liten økning med 150,5 i ordinær kvote, mot 149,8 i 2023.

Søkere til AHO kan oppnå opptil 120 konkurransepoeng fra opptaksprøven, som blir lagt sammen med karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng. Poenggrensene ved AHO kan derfor ikke sammenlignes med tall for andre studiesteder.

Mange leverte opptaksprøve i landskapsarkitektur

Mens konkurransen om plassene som arkitekturstudent er størst, skiller landskapsarkitektur seg ut ved at studiet mottar vesentlig flere opptaksprøver enn de har søkere med studiet prioritert som sitt førstevalg.

Da opptakskontoret stengte mottaket av opptaksprøver for landskapsarkitektur i mai, ble det kjent at hele 139 søkere hadde levert opptaksprøve til studieprogrammet. Med 562 søkere, hvor 81 av dem er førstevalgssøkere, er dette et svært positivt tall. Antallet innleverte opptaksprøver fordelt på antall planlagte studieplasser utgjorde en konkurranse på 7 reelle søkere per planlagte studieplass.

Master i arkitektur hadde 1752 søkere, 750 av dem var førstevalgssøkere. Blant søkerne leverte 527 av dem opptaksprøver til arkitekturstudiet, som utgjorde en konkurranse på 8,8 reelle søkere per studieplass.

Master i design hadde 905 søkere, 223 av dem var førstevalgssøkere. Designstudiet mottok 213 opptaksprøver, som utgjorde en konkurranse på 7,1 reelle søkere per planlagte studieplass.

Flertallet fikk tilbud om sitt førstevalg

Ved Master i design kan hele 29 av 30 glede seg over å ha fått tilbud om førstevalget sitt. Tilsvarende 57 av 60 ved Master i arkitektur og 12 av 20 ved Master i landskapsarkitektur.

– Vi er glade for at AHO fortsatt er et attraktivt studiested og at mange søker seg til oss. I år har flertallet av studentene våre kommet inn på førstevalget sitt. Det gir motiverte studenter, noe som lover godt for både nivået i resultatene de skal produsere og gjennomføringsgraden på sikt. Jeg gleder meg til å se hvilke tanker og ideer årets kull har om fremtidens løsninger innen arkitektur, design og landskapsarkitektur, forteller rektor Irene Alma Lønne.

Nøkkeltall

Nasjonale tall i Samordna opptak

  • Totalt var det 126 250 kvalifiserte søkere til høyere utdanning i Norge i 2024. Det er en prosentvis økning på 4,1 prosent fra i fjor.
  • Flere søkere har fått tilbud om studieplass. 109 498 har fått tilbud i 2024, mot 104 618 i 2023.

Søknader førstevalg

  • Master i arkitektur: 750
  • Master i design: 223
  • Master i landskapsarkitektur: 81

Antall innleverte opptaksprøver

  • Master i arkitektur: 527
  • Master i design: 213
  • Master i landskapsarkitektur: 139