DOGA-merket Nykommer til fire studentprosjekter
12 mars, 2021
11. mars var det utdeling av DOGA-merket for design og arkitektur. Fire studentprosjekter fra AHO fikk merket Nykommer.
"DOGA-merket Nykommer er en årlig prisutdeling som løfter frem de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte designere og arkitekter. Formålet med prisen er å vise at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere når vi skal skape de beste løsningene for fremtiden", skriver DOGA på sine nettsider om merket.
Her er prosjektene:
Foto: Gard Hagen
Being Buoyant
Being Buoyant er en krabbe- og hummerteine som løser tre store utfordringer: Den bekjemper spøkelsesfiske, tar hensyn til dyrevelferden og minsker forsøplingen av havbunnen.
Norge har verdens nest lengste kystlinje, og mange nordmenn har stor glede og nytte av å drive med jakt og fiske. Krabbe- og hummerfiske med teine er veldig populært, og blir kalt lavterskeljakt på høykvalitetsmat.
Imidlertid er teinefiske omstridt på grunn av at mange teiner blir liggende igjen på havets bunn. Dette fører til både forsøpling av havet og at fisk og skalldyr blir fanget i dem og lider en smertefull død. Det er dette som blir kalt spøkelsesfiske.
I masteroppgaven Being Buoyant har designstudentene Jonas Kolstad Carlsen og Gard Hagen gjort et dypdykk i forholdene og kulturen rundt teinefiske, og designet en helt ny type teine.
Being Buoyant var også nominert til Hedersmerket.
Les mer om prosjektet her
Foto: Marie Frogner
SLOG
En ung designer viser hvordan avfall fra fiskeindustrien kan være et alternativ til plast. I motsetning til plast er SLOG spiselig, uten smak, proteinrik og svært lett nedbrytbar.
Utenfor Norges lange kyst fanges det hvert år mellom 2,5 og 3 millioner tonn fisk. Det meste av fisken blir brukt til mat for mennesker, men mye blir brukt til å lage for eksempel fiskemel – et produkt med lav verdi – eller ender opp som avfall.
Les mer om prosjektet
Foto: Sofie Finnøy Vestøl og Åse Lilly Salamonsen
LINJE
Sammen med norske ungdomsskoleelever, har to designstudenter utviklet en ny tjeneste som skal hjelpe elevene å velge utdanningsprogram på videregående skole.
Hvert år skal omtrent 74 000 tiendeklassinger søke seg til videregående utdanning. Når vi vet at hver femte norske elev dropper ut av videregående skole – hele én av tre på yrkesfag – er det klart at dette er et valg som har viktig betydning for ungdommenes liv.
Samtidig viser nasjonale studier at det er stor variasjon i rådgivningstilbudet fra skolene, og at mange elever føler seg alene om dette viktige valget.
Les mer om prosjektet
Foto: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland
Beta kommune
I masteroppgaven Beta kommune viser to unge designere hvordan design og digital teknologi kan bidra til å gjøre kommunene enda bedre for alle som lever, arbeider og bor der.
Offentlig sektor generelt og kommunene spesielt opplever både trangere økonomiske rammer og økte forventninger fra innbyggerne. Dette krever at de må jobbe på nye måter og ta i bruk andre metoder og verktøy for å svare på innbyggernes behov og forventninger.
Les mer om prosjektet