fbpx Prisdryss til designstudenter fra AHO | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Prisdryss til designstudenter fra AHO

PRISVINNERE: Designstudentene Mons Schau Eriksen, Mia Friis og Johannes Heyning fra AHO tok storeslem i designkonkurransen Rellingprisen 2024. Foto: Hilde Angelfoss.

Prisdryss til designstudenter fra AHO

KONKURRANSE: Designstudenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) gjorde rent bord i designkonkurransen Rellingprisen 2024, og plukket med seg både førsteprisen og to delte andreplasser. 

DESIGN: Møbelindustrien på Sunnmøre er kjent for å være modige og fremelske det originale. Slik blir de også en ledestjerne for utviklingen av industridesign som kombinerer form, funksjon og bærekraft. 

For å holde liv i stolte tradisjoner og sikre fornyelse, arrangeres den årlige designkonkurransen Rellingprisen for studenter ved alle landets designhøgskoler og nyutdannede designere med opptil tre års virketid etter utdanning. 

Les også: Slik kan du lage din unike designlampe med 3D-printer


Design for god samhandling 

Tema for Rellingprisen 2024 er «Møbel- og innredningsprodukter som legger til rette for god samhandling». 

Juryen som vurderer innsendte bidrag, legger blant annet vekt på sosial bærekraft, god funksjonalitet og ergonomi, tydelig og godt estetisk formuttrykk med internasjonal appell og nyskapende. Som om ikke det var nok, det ferdige produktet skal tilfredsstille tekniske kvalitetsstandarder for styrke, holdbarhet, stabilitet og sikkerhet. 

Industridesignstudenter fra AHO tok storeslem da vinnerne av Rellingsprisen 2024 ble offentliggjort og utdelt på en bransjekonferanse på Sunnmøre 31. oktober 2024. 

– Utrolig stas! Det er fantastisk å se studentene våre omskape kunnskap til design som skaper oppmerksomhet. Når studenter får ekstern anerkjennelse fra en kompetent fagjury, er det en bekreftelse på at vi er på rett vei, sier Hilde Angelfoss, som er professor og fagansvarlig for industridesign ved Institutt for design ved AHO. 

Les også: Vant internasjonal designpris for bærekraftig batteriemballasje


Vant førstepris for bordlampe til digitale møter 

De fleste av oss har opplevd teams- og Zoom-møter som skjemmes av dårlig belysning. Fjerdeårs designstudent Mons Schau Eriksen har i samarbeid med Glamox utviklet bordlampen Lilje til å lyse opp digitale møter. Han vinner førsteprisen på 50.000 kroner i årets utgave av Rellingprisen. 

«Produktet fyller et tomrom i markedet ved å fremme digital samhandling. Det er et troverdig og elegant svar på utfordringen om god samhandling. Lampen kombinerer funksjonalitet med estetikk, og er et nyskapende bidrag til moderne arbeidsmiljøer», skriver fagjuryen i sin begrunnelse. 

– Veldig gøy! Det er en stor tillitserklæring å få anerkjennelse for prosjektet, kommenterer Mons Schau Eriksen. For ham har industridesign alltid vært karrieremålet. 

– Det er veldig givende som student å få samarbeide med et selskap i et skoleprosjekt. Det gir oss muligheten til å knytte kontakt med bransjen og designe relevante produkter, sier han. 

Schau Eriksen liker utfordringen med å balansere hensyn til bærekraft med form og funksjon. - Det er veldig spennende å prøve å få alt til i fungere sammen; både form, funksjon og bærekraft.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Førsteprisen: Bordlampen Lilje gir god belysning i digitale møter. Foto: Mons Schau Eriksen​.


Lekent møbel

Designstudent Mia Friis vinner en delt 2. premie og 17.500 kroner i konkurransen med barnestolen Flip. Stolen kan brukes både som gyngestol med lav sittehøyde og en stabil barnestol med normal setehøyde. Det er bare å snu den på hodet, så får den en ny funksjon. 

Barnestolen er utviklet i et kurs der studentene skulle skape et sittemøbel i tre innenfor et format på 50 x 50 x 50 centimeter.

«FLIP er et lekent møbel som engasjerer målgruppen og inviterer til interaksjon. Det gir en ny vri på tradisjonelle møbler, og kan enkelt videreutvikles til en større serie med flere moduler, farger og tilleggsprodukter som puter. Produktet er også bærekraftig med mulighet for flatpakking», skriver juryen i sin begrunnelse. 

- Det er gøy å oppleve at stolen kan ha et potensial ut over det å være et skoleprosjekt. Kanskje kan det også være et springbrett ut i arbeidslivet, sier annenprisvinner Mia Friis, som elsker å kunne jobbe fysisk slik du gjør i faget industridesign.

Artikkelen fortetter etter bildet.
2. premie (delt): Barnestolen Flip kan brukes både som gyngestol og stabil barnestol. Foto: Mia Friis.


Balanserer mellom å være benk og lekeapparat

Fjerdeårsstudentene Mons Schau Eriksen og Johannes Heyning vinner den andre av de to 2. premiene for utebenken Stokk som er utviklet i samarbeid med møbelbedriften Vestre.

«STOKK er et solid og innbydende utemøbel som kombinerer soliditet med humor og lekenhet. Det er et godt eksempel på hvordan industrien kan samarbeide med studenter for å fremme nytenkning og videreutvikling. Detaljer som de innoverbøyde bena gir benken et lekent og unikt uttrykk. STOKK balanserer mellom å være en benk og et lekeapparat, og inviterer til samhandling», skriver fagjuryen i sin begrunnelse. 


Artikkelen fortsetter etter bildet.
2. premie (delt): Utemøbelet Stokk inviterer til samhandling.

- Skikkelig inspirerende at det vi driver med på skolen, legges merke til også utenfor AHO. Prisen kan kanskje hjelpe oss til å komme et skritt nærmere det profesjonelle miljøet, fremholder Johannes Heyning som sammen med Mons Schau Eriksen har utviklet utemøbelet Stokk. 

– Jeg visste at jeg ville til AHO for å studere design. Jeg brukte de første årene for å finne ut at jeg ville spesialisere meg i industridesign som designdisiplin, sier Heyning.

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AH0) 
 

Vi hører gjerne hva du synes: 

Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no

Fakta om Rellingprisen 

  • Designkonkurransen Rellingprisen arrangerers av Møbelmuseet i Sykkylven i samarbeid med Design og Arkitektur Norge (DogA) og Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri. 
  • Prisen bærer navn etter designeren Ingmar Relling (1920-2002) som ble født på Sykkylven i 1920. Relling var opptatt av at møbler skulle vare og være uavhengig av kortsiktige motesvingninger. Før ordet ble tatt i bruk, skapte han bærekraftige møbler. Han skaåte blant annet Siesta-stolen fra 1965, en stol som kombinerer god funksjonalitet, komfort og slitestyrke.
  • Juryen som har vurdert kandidatene til Rellingprisen 2024 har bestått av: Seniorrådgiver design Knut Bang i DogA (juryens leder), møbeldesigner Steinar Hindenes, Bransjesjef Egil Sundet, Vera&Kyte ved Vera Kleppe og Åshild Kyte, advokat Lilly Kathrin Relling (barnebarn til Ingmar Relling) og konservator Solfrid Otterholm ved Kunstmuseet KUBE.