fbpx Forskningsprojektet Re:Structure får 16 millioner fra Forskningsrådet for å forebygge ungt utenforskap | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Forskningsprojektet Re:Structure får 16 millioner fra Forskningsrådet for å forebygge ungt utenforskap

Forskningsprosjektet Re:Structure har som mål å utvikle løsninger som forebygger og reduserer utenforskap før det oppstår. Illustrasjonsbilde.

Forskningsprojektet Re:Structure får 16 millioner fra Forskningsrådet for å forebygge ungt utenforskap

SAMFUNNSOPPDRAG: Én av ti unge mellom 15 og 29 år faller utenfor utdanning, arbeid og opplæring. Forskningsprosjektet Re:Structure skal utforske hvordan vi kan forebygge og redusere utenforskap sammen med utsatt ungdom.

DESIGNFORSKNING: Forskningsrådet har tildelt 16 millioner kroner til forskningsprosjektet Re:Structure, som fra 2025-2029 skal utforske hvordan ungt utenforskap kan forebygges gjennom strukturelle endringer i kommunale oppveksttjenester. 

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) skal lede prosjektet som gjennomføres i samarbeid med tre store kommuner: Bærum, Asker og Trondheim. I tillegg deltar KS, NTNU, NORCE, Oslo universitetssykehus, Minotenk og Mental Helse Ungdom som partnere i prosjektet.

- Vi har som mål å utvikle et rammeverk og praktiske tilnærminger for hvordan kommuner kan jobbe aktivt med sosial inkludering i egne tjenester og dermed redusere sosialt utenforskap, sier Josina Vink, som er førsteamanuensis ved AHO og forskningsleder for prosjektet.


Hvilke samfunnsutfordringer skal løses?

Ungt utenforskap utgjør en av de største utfordringene for bærekraften i norske kommuners helse- og omsorgstjenester. 
Rundt 10 % av norske unge mellom 15 og 29 år er utenfor utdanning, arbeid og opplæring. Dette fører til økt ensomhet, psykiske plager og svekket sosial inkludering.

- Stadig flere unge opplever ensomhet og psykiske helseproblemer som krever spesialiserte tjenester. Samtidig blir ressursene våre til å levere slike tjenester stadig mer begrenset. Dette vil forsterke seg i de kommende tiårene, frykter Brynhild Farbrot. Hun er direktør for oppvekst i Bærum kommune, som koordinerer prosjektet blant de kommunale partnerne Asker, Bærum og Trondheim.

Les også: Dyrk mulighetene du ikke planla for


Hvordan kan prosjektet bidra til å løse disse utfordringene?

Re:Structure har som mål å utvikle en måte å designe tjenester på som kan hjelpe kommunene med å forebygge ungt utenforskap før det oppstår.

Ungt utenforskap håndteres i dag typisk gjennom individuelle tiltak, der unge som opplever utenforskap, skal hjelpes tilbake til det som regnes som innenfor. 

Forskningsprosjektet Re:Structure vil angripe utfordringen som et strukturelt problem der vi må tenke nytt om hvordan vi designer de kommunale tjenestene.

- Re:Structure vil jobbe sammen med marginaliserte ungdommer og ansatte i kommunene for å designe tjenester til å forebygge utenforskap før det oppstår, sier forskningsleder Josina Vink.


Hvordan skal prosjektet gjennomføres? 

Prosjektet vil benytte en deltakende designmetodikk der ungdommer, ansatte og forskere samarbeider om å kartlegge og endre sosiale strukturer som bidrar til å marginalisere ungdom.

- Med sosiale strukturer mener vi normer, holdninger og måter å tenke på. Disse påvirker hvordan tjenestene våre ser ut, som igjen gjenspeiles i samfunnet for øvrig, sier Audun Formo Hay, forsker i prosjektet. Han er psykologspesialist i samfunnspsykologi, fullfører for tiden en doktorgrad i design ved AHO og jobber i Bærum kommune. 

- Vår tidligere forskning viser at innovasjon i tjenester avhenger av at disse sosiale strukturene blir synliggjort og endret, fremholder Hay.

Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen.

Ungt utenforskap er representerer et strukturelt problem. Vi må tenke nytt for å finne frem til løsninger som forebygger problemer før de oppstår snarere enn å gjennomføre individuelle tiltak når de oppstår. 


Prosjektet er organisert i fem arbeidspakker. Disse inkluderer identifisering av marginaliserende strukturer sammen med ungdom, utvikling og gjennomføring av intervensjoner som endrer disse strukturene, og evaluering av om dette forebygger ungt utenforskap.

NTNU, NORCE og Oslo universitetssykehus bidrar med forskningskompetanse i ulike deler av dette arbeidet. I alle delene av prosjektet vil unge som opplever utenforskap, være involvert som medforskere og -designere. Prosjektet vil rekruttere ungdommer utenforskap lokalt i hver kommune. Tankesmien Minotenk og organisasjonen Mental Helse Ungdom vil medvirke for å sikre at involvering av ungdommer kan gjøres på gode måter. 

- Vi ønsker å være med i prosjektet fordi det tar utgangspunkt i de unges perspektiv på hva som gjør at de blir stående utenfor. Vi må involvere de som er ekskludert, skal vi lykkes i å utvikle bedre løsninger på sosial eksklusjon som et strukturelt problem, sier Philip Rynning Coker, spesialrådgiver i Minotenk.


Hvordan skal kunnskapen tas i bruk i kommunene?

Prosjektet har som mål å utvikle kunnskap som kan overføres også til andre kommuner. For å oppnå dette, vil det etableres et læringsnettverk støttet av KS. Nettverket vil støtte læring mellom ulike aktører. 

- Prosjektet kan bidra til å utfordre måten vi driver med innovasjon i kommunesektoren på i dag. Det vil også hjelpe til med å drive fram endringer i hvordan tjenester er utformet og levert, sier Kirsten Viga Skrettling, spesialrådgiver i KS. 

– At vi i dette prosjektet kan lære sammen, vil hjelpe våre medlemskommuner med å styrke innsatsen for å adressere marginalisering, noe som er en av de største utfordringene kommunesektoren står overfor, konkluderer hun.

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).


Vi hører gjerne hva du synes: 

Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no

Fakta om Re_Structure:

  • Navn: Re:Structure – Redesigning Municipal Service Systems to Prevent Youth Marginalization
  • Prosjektleder og kontaktperson: Josina Vink, førsteamanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
  • Hovedmål: Redusere ungt utenforskap gjennom strukturelle endringer i kommunale oppveksttjenester
  • Tildeling: 16 millioner kroner fra Forskningsrådet
  • Varighet: 4 år (2025-2029)
  • Hovedpartnere: Bærum, Asker og Trondheim kommuner, AHO, NTNU, NORCE, KS, Oslo Universitetssykehus, Mental Helse Ungdom og Minotenk.