Skal utvikle løsninger for å overvåke selvkjørende ferger fra land
5 februar, 2025
SAMARBEID: Norwegian Electric Systems samarbeider med Ocean Industries Concept Lab ved AHO om å utvikle designløsninger for sikker drift av selvkjørende ferger.
Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
DESIGN: I 2027 skal reiselivsselskapet Fjord1 sette inn fire selvkjørende (autonome) ferger i drift på fergesambandet mellom Lavik og Oppedal i Vestland fylke.
Fergene kan ikke overlates helt til seg selv og det er behov for å designe systemer som sikrer at personell forstår hvorfor båtene oppfører seg som de gjør. Det må også være mulig for mennesker å gripe inn og overstyre.
Les også: Dyrk mulighetene du ikke planla for
Overvåkes fra land
Fergenes navigasjon, drift og bevegelser skal overvåkes fra et operasjonssenter på land. Sikker bruk av avansert teknologi krever brukervennlige designløsninger for de som skal betjene operasjonssenteret. – Dette er en spydspiss inn i utviklingen av neste generasjons autonome fartøyer, sier Kjetil Nordby. Han er professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og leder av forskningssenteret Ocean Industries Concept Lab ved AHO.
Les også: Sjøsetter designsamarbeid med koreansk forskningsinstitutt
Samarbeider om sikker bruk av teknologi
Norwegian Electric Systems, som er en del av Hav Group, har nylig inngått samarbeid med Ocean Industries Concept Lab om å utvikle avansert brukergrensesnitt for å overvåke de selvkjørende fergene fra land. - Dette samarbeidet markerer et viktig skritt for å realisere Norwegian Electric Systems sin visjon om fullt automatiserte operasjoner overvåket fra et landbasert operasjonssenter, fremholder Ole G. Rørhus, som er konserndirektør for teknologi i HAV Group.
Les også: Forskningsprojektet Re:Structure får 16 millioner fra Forskningsrådet for å forebygge ungt utenforskap
Forskningsbaserte løsninger
Ocean Industries Concept Lab er et internasjonalt ledende forskningssenter innen brukersentrert digitalisering og utvikling av brukervennlige arbeidsplasser både til havs og til lands.– Vi vil bidra med å utvikle løsninger som gjør avansert teknologi trygg og brukervennlig, forteller forskningsleder Nordby.
Ocean Industries Concept Lab forsker på interaksjonsdesign gjennom praksis, og i samarbeid med de som kan anvende kunnskapen, både industrien, offentlige myndigheter og andre forskningsinstitusjoner.
Resultater fra prosessene brukest til å utvikle nye designløsninger for brukergrensesnitt som gjøres fritt tilgjengelig gjennom OpenBridge, en åpen innovasjonsplattform som bygger bro mellom akademia og praksis.
- Vi vil bidra med til å designe et brukervennlig konsept for å overvåke fergeflåten med løsninger og designelementer fra OpenBridge, forklarer Nordby.
Også resultater fra samarbeidet med Norwegian Electric Systems vil gjøres tilgjengelige for interesserte på innovasjonsplattformen. – Åpenhet og transparens bidrar til å øke både kvalitet og sikkerhet på løsningene vi utvikler, uttaler AHO-professoren.
Bidrar til konkurransekraft
Autonomi og bruk av kunstig intelligens er ifølge Nordby sentrale drivkrefter i utviklingen av maritime systemer og havindustrien. Vi kan skaffe oss et fortrinn gjennom å designe løsninger som sikrer at vi får det beste ut av teknologiene. - Brukersentrert design og infrastruktur er kritisk for konkurranseevnen til norsk industri, både havindustrien og landbasert industri. Vi vil bidra til at norsk maritim industri fortsatt er verdensledende, avslutter Kjetil Nordby.
Vi hører gjerne hva du synes: Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no
Vil du vite mer?
Ocean Industries Concept Lab ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er et internasjonalt ledende forskningssenter innen brukersentrert digitalisering og utvikling av brukervennlige arbeidsplasser både til havs og til lands.- Besøk nettsidene: Ocean Industries Concept Lab
Ocean Industries Concept Lab ved AHO har utviklet en åpen innovasjonsplattform, OpenBridge, som bygger bro mellom akademia og praksis. Her kommuniseres nye forskningsbaserte løsninger for brukergrensesnitt.
- Utforsk nye løsninger for brukergrensesnitt: OpenBridge