Tre DOGA-priser til AHO-prosjekter
AHO-studenter markerte seg sterkt da DOGA-merket for arkitektur og design ble delt ut på onsdag.
Ikke bare gikk studenter til topps i kategorien DOGA-merket Nykommer med prosjektene "Alna Tributaries" og "Fish". Gruppen bak "Langbordet" ble utnevnt vinner av DOGA-merket 2017.
I tillegg vant tidligere AHO-student Maria Årthun og resten av temaet i MakersHub presetisjeprisen DOGA Hedersmerket, for sitt arbeid med å gjøre tilværelsen for beboere i mottak mer meningsfylt.
Sistemann uti er ei pyse!
Masterstudentene Eirik Stokke og Espen Robstad Heggertveit ønsket å gi Alnaelven nytt liv i forbindelse med at den skulle gjenåpnes som en del av byens beredskap mot flom. De foreslår å etablere 32 nye badeplasser i hele Groruddalen ved å utnytte det nye elveløpet. Prosjektet ble utført i samarbeid med NVE, PBE og andre fagmiljøer– Dette prosjektet er en hyllest til hvordan god design og innovativ tenking kan gi merverdi til noe som i utgangspunktet er et kjedelig offentlig prosjekt: flomsikring, forklarte juryen.
– For hva er vel bedre enn å løse dyre og vanskelige problemer med bading? I en usedvanlig gjennomarbeidet søknad viser de hvordan den gjenåpnede Alnaelven kan bli til en ressurs for alle som bor langs den, i form av bade- og møteplasser. For eksempel en deilig varm sauna med utsikt i den skyggefulle Svartdalen, et hammam i Kværnerbyen eller mineralbasseng på Kalbakken, for å nevne noen av de 32 forslagene i planen. Dette er et prosjekt vi virkelig håper blir realisert, og vi kan ikke skjønne annet enn at dette er et vinn-vinn-prosjekt for kommunen: De sparer penger på etterarbeid ved flom og gir samtidig noe positivt til velgerne ... unnskyld: innbyggerne.
Ta gata tilbake
Langbordet er et samarbeidsprosjekt mellom Bymiljøetaten og AHO-studenter, der de har utviklet en plass der man kan ta med seg jobben ut, eller spise lunsj i sola mens man lader telefonen. Bordene er foreløpig satt opp på to steder i Kvadraturen i Oslo – ett i Kjeld Stubs gate og ett i Øvre Slottsgate. Prosjektet er en del av Bilfritt byliv, som er etablert for å bidra til mer byliv og bedre bymiljø i Oslo sentrum.
– Dette er et veldig sympatisk og smart prosjekt. Her har de fått til mye med små ressurser og skapt en tøff ramme til et slags urbant multifunksjonsmøbel der du kan leke, jobbe, spise eller møte en venn. Selve formen er godt dimensjonert, og valget av grovt tømmer som materiale kler bygatenes røffe struktur og tilfører dem et nytt organisk innhold. Dette er byutvikling med små midler, og det skårer svært høyt på miljø, selv om det i denne sammenhengen er i overført betydning. At prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom studenter og profesjonelle fra ulike disipliner, gjør bidraget bare enda sterkere, sa juryen.
Kortreist laks fra land
Anders Haagaas Grinde har tidligere vunnet flere priser for sitt diplomprosjekt FISH – a land based salmon farm in Oslo. Nå har han også vunnet DOGAS nykommer-merke.FISH er et forslag til landbasert anlegg for lakseoppdrett som skal ligge på Grønlikaia i Oslo, i buffersonen mellom den planlagte fjordbyen og byens siste industrihavn. Bygget inneholder alle produksjonsfaser fra klekkeri til slakteri og er skalert for å kunne tilfredsstille byens årlige konsum av laks
– Byen har de siste årene blitt omgjort til en åker med stadig flere og bedre muligheter til lokal og miljøvennlig matauk. FISH melder seg på i denne nye grønne urbane utviklingen og er en idé vi virkelig håper vil lykkes. Her er det mange gode ting å trekke frem: besøkssenteret, som vil være med på å gjøre lakseproduksjon transparent og spennende, arkitekturen, som overbeviser i sin ambisjon om å bli en egen attraksjon, og den miljømessige dimensjonen med kortreist mat og smittefri produksjon. Dette er rett og slett overbevisende og veldig spennende, leste juryen, som bestod av representanter fra alle fagområdene innenfor design og arkitektur, i tillegg til næringsliv og offentlig sektor.
Les mer om prosjektene:
Alna Tributes
Langbordet
FISH