Urbanismestudiet på AHO feirer 25 år
27 oktober, 2021
I 1996 startet Karl Otto Ellefsen videreutdanning i urbanisme ved AHO for å formidle ny kunnskap innen fagfeltet. I dag er dette blitt en full master i urbanisme som rekrutterer fra et bredt fagmiljø.
– Det var rift om plassene allerede da vi startet, og det er nå blitt et ordentlig attraktivt studium, forteller Karl Otto Ellefsen.
Vår videreutdanningsmaster i urbanisme er en erfaringsbasert master som tar opp studenter med bakgrunn fra blant annet samfunnsfag, ingeniørfag, planfag, arkitektur eller landskapsarkitektur. Her får de utvidet sin kompetanse gjennom formidling av ny forskning og faglig nyutvikling innen urbanisme. Fredag 29. oktober feirer studiet 25 år.
– Grunnen til at vi startet opplegget, var fordi vi så at fagmiljøet trengte det. Byen var i ferd med å bli noe annet og vi måtte bringe inn en annen byforståelse og en annen forståelse av problemstillinger og endringskrefter, forteller Ellefsen.
Videreutdanningskurs i urbanisme ble startet av arkitekt Dag Tvilde og Ellefsen på NTNU, og dette ble utviklet til et samarbeid med Norske arkitekters landsforbund. Da Ellefsen begynte på AHO i 1996, tok han med seg programmet og samarbeidet hit. Studiet har utviklet seg til et unikt tilbud.
– Det finnes bare en full utdanning i urbanisme i Norge og det er denne. Det finnes beslektede studier, men denne masteren gir en kunnskap og kompetanse du ikke finner andre steder, forteller Lisbet Harboe som er faglig leder for videreutdanningsmasteren i urbanisme i dag.
Ser på aktuelle diskusjoner
Erfaringene som studentene tar med seg inn i gruppen er verdifulle. De bidrar til en aktiv kunnskapsutveksling mellom alle og det har bidratt til utviklingen av studiet og vårt fagmiljø på AHO.
– Jeg må innrømme at det er ganske lett for oss å hente inn forelesere. Vi får tilbakemelding om at nivået på spørsmålene og engasjementet fra studentene er høyt. Forelesere tar med spørsmål fra sin forskning for å drøfte dem med studentene våre, forteller Harboe.
Studiet henter inn forelesere nasjonalt og internasjonalt og har alltid tatt pulsen på de aktuelle problemstillingene.
– Vi arbeidet lenge med transformasjon, nye former for byforvaltning og det vi kalte «den regionale byen». I den post-liberale perioden vi nå går inn i, er de faglige utfordringene andre og kunnskapen vi formidler preges av det, sier Ellefsen.
– Et grunntema i dagens studie er bærekraftig utvikling. Det inkluderer mange aktive diskusjoner som vi må ta inn, forteller Harboe.
Feirer med alumni-seminar
Også i jubileumsfeiringen den 29. oktober er det lagt opp til diskusjon. Alle studenter og alumni-studenter fra urbanismestudiet er invitert til et felles seminar.
– Her ønsker vi å dra i gang en ny diskusjon om utopien og hvilke muligheter vi har til å utvikle alternativer i dag, forteller Harboe.
På jubileumsseminaret spør vi om den utopiske tenkningen – diskreditert som den er etter tiår med modernismekritikk – kan få fornyet aktualitet i møte med vår tids kriser?
– Vi gleder oss til å feire dette med våre tidligere studenter. Vi har prøvd å få tak i så mange som mulig, men si fra hvis du ikke har fått en invitasjon. Vi ønsker å fortsette med slike alumni-treff, forteller Harboe.
Neste opptak til Videreutdanningsmaster i urbanisme åpner høsten 2022, med oppstart januar 2023.
Er du tidligere student, men har ikke hørt fra oss, ta gjerne kontakt med evu@aho.no