fbpx 70 166 Visuelle veivalg: hvordan lage uttrykk som gjør inntrykk | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

70 166 Visuelle veivalg: hvordan lage uttrykk som gjør inntrykk

Emnenavn på English: 
Visuelle veivalg: hvordan lage uttrykk som gjør inntrykk
Studiepoeng: 
6
Emnekode: 
70 166
Undervisningssemester: 
2023 Høst
Eksamenssemester: 
2023 Høst
Undervisningsspråk: 
Norsk
År: 
2023
Maksimum antall studenter: 
15
Emneansvarlig
Anna Martine Nilsen
Om emnet

Å visualisere handler om å gjøre synlig, fremkalle eller danne et synlig uttrykk eller bilde. Utgangspunktet kan være alt fra en håndfast idé til en vag fornemmelse som du ønsker å kommunisere til andre. Kort sagt skal noe abstrakt forvandles til konkrete bilder og uttrykk.

I dag er snarveiene mange og lett tilgjengelige, og det er ingen sak å finne ferdige, tilsynelatende profesjonelle uttrykk som du kan bruke, med eller uten skreddersøm, til akkurat ditt prosjekt.

Men for å finne fram til et visuelt uttrykk som kommuniserer idéen eller fornemmelsen din på best mulig måte er kanskje ikke snarveien det beste valget.

Så hvilke valg skal du ta, og hvorfor det? Hvordan balanserer du visuelle klisjéer mot eget uttrykk? Er detaljer alltid avgjørende, eller kan man av og til svelge visuelle kameler? Er det overhodet mulig å bruke clip art på en forsvarlig måte? Og hvorfor bruke clip art når du kan tegne selv?

I dette kurset jobber vi med visualisering i bred forstand for å utvikle innsikter og verktøy du kan bruke på tvers av fagretninger og prosjekter. Kurset tar for seg grunnleggende elementer i visualisering med målsetting om å sette deg bedre i stand til å ta bevisste og kvalifiserte visuelle valg ­- sånn at du kan kommunisere prosjekter og idéer på en hensiktsmessig måte.

Læringsutbytte

Kunnskaper:

Kurset har skal gi studentene forståelse for hvordan alle visuelle valg er med på å styrke eller svekke et gitt budskap.

Kurset skal gjøre studentene kjent med grunnleggende elementer i visualisering så de kan ta bevisste og kvalifiserte visuelle valg.  

Målet er å styrke studentens egen visuelle formuleringsevne og  sette dem i stand til å utvikle visuelle uttrykk i tråd med det de ønsker å kommunisere.

Ferdigheter:

Studentene skal kunne

• styrke kommunikasjon ved hjelp av farger

• styrke kommunikasjon ved valg av fonter, formater, materialer og fotografier

• bruke tegning som idégenererende verktøy

• bruke tegning som kommunikasjonsverktøy

• ha kunnskap om metoder for å utvikle visuelle ideer

• lage og bruke mood board som kommunikasjonsverktøy

• formidle abstrakte idéer eller begreper ved hjelp av visualisering

Generell kompetanse:

Kurset skal gi studentene forståelse av hva visualisering innebærer og gi dem kontroll over de visuelle virkemidlene.

Studentene skal utvikle bevissthet rundt grunnleggende elementer innen visuell kommunikasjon og formidle dette gjennom konkret visualisering av abstrakte idéer eller konsepter.

Praktisk organisering og arbeidsmåter

Emnet er praksisorientert og vil hovedsaklig foregå gjennom forelesninger etterfulgt av øvelser. Øvelser og oppgaver skal hovedsakelig løses individuelt, men det vil også bli gitt gruppeoppgaver. Forelesningene vil dekke områder som:

• Tegning som kommunikasjon og verktøy

• Symboler og tolkning

• Farger

• detaljer, teksturer, strek

• Fortelle gjennom serie og sekvens, tegne i serie

• bildeforståelse, lag og referanser

• forenkling

• klisjéer og stereotypier vs. originalitet

• mood board som kommunikasjonsverktøy

• skissen

VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
Vurderingsmappe-Bestått / ikke beståttStudentene vil følge en forelesningsrekke med tilhørende øvelser. Studentene vil bli vurdert på evnen til å vise hva de lærer gjennom egne visualiseringer. Studentene vil ikke bli vurdert på "tegneferdigheter" i seg selv, men på evnen til å visualisere og kommunisere i forhold til konteksten de jobber i. Kurset er praksisbasert, så oppmøte er en forutsetning for å bestå kurset. Levering av en endelig "portefølje" av visualiseringer vil også være obligatorisk.
Vurderinger:
Vurderingsform:Vurderingsmappe
Gruppering:-
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Studentene vil følge en forelesningsrekke med tilhørende øvelser. Studentene vil bli vurdert på evnen til å vise hva de lærer gjennom egne visualiseringer. Studentene vil ikke bli vurdert på "tegneferdigheter" i seg selv, men på evnen til å visualisere og kommunisere i forhold til konteksten de jobber i. Kurset er praksisbasert, så oppmøte er en forutsetning for å bestå kurset. Levering av en endelig "portefølje" av visualiseringer vil også være obligatorisk.