fbpx MARV2 Den europeiske byen (by- og byplanhistorie) - Sentrale verneteorier | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Start semester

MARV2 Den europeiske byen (by- og byplanhistorie) - Sentrale verneteorier

Studiepoeng: 
6
Full course name in English: 
Den europeiske byen (by- og byplanhistorie) - Sentrale verneteorier
Emnekode: 
MARV2
Studienivå: 
Etter- og videreutdanning
Undervisningssemester: 
2019 Vår
Eksamenssemester: 
2019 Vår
Undervisningsspråk: 
Norsk
År: 
2019
Emneansvarlig
Even Smith Wergeland
Kolbjørn Nesje Nybø
Om emnet

Det første seminaret i Modul 2 omhandler europeisk by- og byplanhistorie, med vekt på nyere by- og byplanhistorie. Vi trekker opp sammenhenger mellom byplanidealer og samfunnsutvikling. Byer, bymiljøer og transportmidler er viktige endringsagenter i utviklingen av et mer bærekraftig samfunn – sosialt, økonomisk og miljømessig. Dette seminaret er felles for arkitekturvern og urbanisme.

Seminar II vil bygge på grunnlaget fra vernehistorien i Modul 1 og presentere et bredt utvalg av sentrale verneteorier. Studentene vil på forhånd bli bedt om å lese et utdrag fra pensum og bidra med en presentasjon av det aktuelle teorigrunnlaget i gruppa. Et viktig moment blir å forstå teoriene ut fra den sammenhengen de en gang ble formulert i, samt å kunne anvende dem kritisk i dagens arkitekturvern-debatt. Dette seminaret er bare for arkitekturvern.

Læringsutbytte

Studentene skal kjenne viktige deler av by- og byplanhistorien og et stykke på vei kunne problematisere byhistorien og de teorier, idealer og planer som er brukt i formingen av byen. De har fått et innblikk i teorier, strategier og diskusjoner knyttet til styrt byutvikling i nåtid.

Etter seminar II skal de ha kjennskap til de mest sentrale verneteoriene fra 1800-tallet frem til i dag og kunne bruke disse analytisk, kritisk og kreativt, til å belyse aktuelle faglige problemstillinger og utfordre eksisterende forståelser av hva arkitekturvern er.

Praktisk organisering og arbeidsmåter

Modulen består av to seminarer og litteraturstudier. Obligatorisk oppmøte.

Seminar I: 

  • By- og byplanhistorie: Forelesninger og diskusjoner .
  • Seminaret er felles med Videreutdanningsmaster i urbanisme.

Seminar II: 

  • Sentrale verneteorier: Forelesninger, presentasjoner og diskusjoner.
Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Oppmøte til undervisning Påkrevd
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Oppmøte til undervisning
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Påkrevd
Kommentar:
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
HjemmeeksamenIndividuellBestått / ikke beståttDet vil bli gitt eksamensoppgaver basert på forelesninger og pensumlitteratur. Det vil særlig legges vekt på god teoriforståelse og kritisk drøfting. Innlevering av eksamen er 9 dager etter avslutningen av siste seminar i modulen. Oppgaven vil bli sensurert innen begynnelsen av neste modul.
Vurderinger:
Vurderingsform:Hjemmeeksamen
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Det vil bli gitt eksamensoppgaver basert på forelesninger og pensumlitteratur. Det vil særlig legges vekt på god teoriforståelse og kritisk drøfting. Innlevering av eksamen er 9 dager etter avslutningen av siste seminar i modulen. Oppgaven vil bli sensurert innen begynnelsen av neste modul.