fbpx Prosjekt om akuttsituasjoner vant pris | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Prosjekt om akuttsituasjoner vant pris

Prosjekt om akuttsituasjoner vant pris

Valeria Gaitan Vallejo har fått to utmerkelser i den internasjonale designkonkurransen Core77 Design award 2015, for sitt diplomprosjekt «Simplay», et verktøy for å minske antall menneskelige feil i akutte situasjoner.

I dag brukes simulering til å forberede medisinsk personell under stressende og uvante omstendigheter, der de istedenfor å utføre sitt fag på mennesker trener på simulatorere. Tilbakemeldingen fra øvelsene er kun basert på observasjon og råd fra hver enkelt simuleringsinstruktør.

Med «Simplay/The future of medical simulation» ønsket tidligere designstudent Vallejo å øke læringsutbyttet. Gjennom å analysere data fra video av selve simuleringen, formidler Simplay resultatene på en visuell måte. På den måten åpner plattformen for en samtale mellom aktørene som ikke begrenses av hvor mye eller lite instruktøren kan bidra med.

Løsningen setter også fokus på de ikke-tekniske momentene ved slike situasjoner, som ofte havner i skyggen av de tekniske ferdighetene det er lettere trene på.

Gjennom visualiseringene ser en for eksempel hvordan den verbale kommunikasjonen foregår, og hvordan aktørene beveger seg i rommet. Skjevfordelinger vil komme tydelig frem.

Ved å ta tak i disse elementene håper Vallejo å minske antall menneskelige feil som kan oppstå i akuttsituasjoner, da dette kan være resultat av dårlig kommunikasjon eller mobilitet.

Simplay fikk andreplass i Core77 Design for interaksjonsdesign samt hederlig omtale i kategorien for spekulative konsepter.

Juryen, bestående av blant andre Matt Jones fra Google Creative Lab og Ian Spalter fra Youtube, var svært fornøyd med Vallejos bidrag.

- Vi ble veldig imponerte av både mengden data som løsningen fanget, og omfanget av måter informasjonen ble visualisert på for å forbedre situasjonen, heter det i juryens begrunnelse.

Pantentsøknaden for løsningen gikk gjennom i 2014, og prosjektet vil forhåpentligvis videreutvikles hos Lærdal Medical, som Vallejo har samarbeidet med underveis.

0