Prisbelønte innovatører på designscenen
14 november, 2024
PRISUTDELING: Scheiblers pris i design 2024 er tildelt Studio Sløyd, som består av designduoen Mikkel Jøraandstad og Herman Ødegaard, som også er undervisere og veiledere ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
DESIGN: Scheiblers priser i design, mote og kunsthåndverk 2024 ble delt ut i Storsalen på Nasjonalmuseet 13. november 2024.
Scheiblers priser skal stimulere utøvere som er i begynnelsen av sin karriere til videre faglig utvikling. Prisvinnernes praksis bør være i dialog med sin samtid og gi resonans innen design, kunsthåndverks- eller motefeltet. Mottakerne av prisen skal være fremragende innenfor, eller på tvers av disse disiplinene.
Designprisen, som består av 250.000 kroner, gikk i år til Studio Sløyd, som drives av designerne Mikkel Jøraandstad og Herman Ødegaard, mens kunsthåndverker Elin Hedberg ble tildelt Scheiblers pris i kunsthåndverk.
Jøraandstad og Ødegarrad kombinerer praksisen i designstudioet med undervisning og veiledning av designstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). De er begge utdannet industridesignere fra AHO.
Les også: Slik kan du lage din unike designlampe med 3D-printer
Innovativt designarbeid
«Studio Sløyd, som består av industridesignerne Herman Ødegaard og Mikkel Jøraandstad, er en design-duo som har markert seg på den norske designscenen», skriver juryen i sin begrunnelse.Juryen legger vekt på at prisvinnernes arbeid er innovativt, og likefullt forankret i en nordisk formtradisjon og miljøbevissthet.
«Samtidig utfordrer de etablerte oppfatninger om norsk designkultur og utforsker materialers egenskaper og taktilitet», skriver juryen. De eksperimenterer med gjenstandenes konstruksjon, struktur, og farge – ned i minste detalj.
Studio Sløyd kjennetegnes av en utforskende og sofistikert bruk av tre, metall og tekstil i produktene, anfører juryen. Det har resultert i samarbeid med ledende norske møbelprodusenter.
«Duoen har fått oppmerksomhet på utstillinger i inn- og utland, samt mottatt utmerkelser for sin særegne formgivning», avslutter juryen.
Les også: Prisdryss til designstudenter fra AHO
Viktig anerkjennelse
– Det betyr mye å bli kjent og anerkjent. Det tar lang tid å leve av industridesign, som baserer seg på royalty av solgte møbler, sier Herman Ødegaard, som kombinerer Studio Sløyd med jobb som avdelingsingeniør ved AHOs verksteder. Juryen som deler ut Scheiblers priser består av tre erfarne kuratorer ved Nasjonalmuseet.
Det gir prisen ekstra tyngde, tilføyer Mikkel Jøraandstad. – Det betyr mye for oss at en faglig sterk jury synes det vi gjør, er interessant.
Mikkel Jøraandstad kombinerer praksisen gjennom Studio Sløyd med jobb som universitetslektor ved Institutt for design ved AHO.
Les også: Vant internasjonal designpris for bærekraftig batteriemballasje
Samvirke mellom praksis og undervisning
Designduoen ser flere positive synergier mellom å drive designstudio og det å undervise og veilede. - Gjennom å undervise og veilede lærer du deg å kommunisere. Det kommer helt klart til nytte i designstudioet vårt. I møte med studenter på du være oppdatert på det som rører seg, fremholder Mikkel Jøraandstad, som også finner verdi i studentenes friske blikk, tanker og ideer. – Det gir oss nye impulser.
Jøraandstad og Ødegaard vinner også faglig legitimitet ved å kunne demonstrere at de har fått gjennombrudd i en knallhard designbransje.
Ærlig uttrykk
Hva vil dere si kjennetegner design fra Studio Sløyd? – Ærlig uttrykk i alt vi gjør. Vi skjuler ikke noe. Vi er opptatt av ærlig bruk av materialer. Vi tenker bærekraft i det vi gjør, svarer Mikkel Jøraandstad.
– Vi har et klart fokus på materialer, både med blikk på estetikk, konstruksjon, og bærekraft, supplerer Herman Ødegaard.
Prisvinnerne legger stor vekt på å prøve ut designideer gjennom å lage prototyper.
– Vi er opptatt av å utvikle design som fungerer også i industrielle prosesser. Derfor prøver vi ut alt vi utvikler gjennom prototyper, sier de to.
Tre eksempler på prisbelønt design
Vi utfordret prisvinnerne til å velge ut og presentere tre eksempler på møbeldesign som springer ut av Studio Sløyd.Artikkelen fortsetter etter bildet.
Bordet Sia (bildet over): Sia-bordet ble skapt i tett samarbeid med møbelbedriften LK Hjelle. Utgangspunktet var ønsket om et trebent bord med elementer av både glass og tre. Vi i studio begynte med å utforske ulike sammensetninger og skjøter for å skape et interessant uttrykk.
Gjennom enkle modeller og skisser kom vi frem til et bord der to buede kanter møtes i en spennende skjøt i det ene benet. Bordet har et enkelt og lett forståelig uttrykk med gjennomførte detaljer. Bordets konstruksjon er nøye gjennomtenkt, der gode løsninger har kommet frem gjennom et veldig bra samarbeid med LK Hjelle. Foto: Studio Sløyd.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Lampen Archive (bildet over): Minimalistisk i uttrykket, men med en sterk tilstedeværelse – slik startet Archive-lampen som en papir-mock-up laget under Designers’ Saturday, Norges største og viktigste designarrangement, DS Collab. Med vårt fokus på materialer har vi gjenskapt de opprinnelige foldene og utforskende kurvene i lakkert stål. Foto: Studio Sløyd.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Stolen Monty (bildet over): Vår versjon av den tradisjonelle trestolen, produsert av Objekt. Monty er en allsidig stol med en sjenerøs rygg og raffinerte proporsjoner. Det har vært en lang prosess, og vi har brukt mange timer i verkstedet med å lage prototyper for å sikre stolens komfort og konstruksjon. Foto: Studio Sløyd.
Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Vi hører gjerne hva du synes:
Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.noOm Scheiblers priser
- Scheiblers priser i design, mote og kunsthåndverk deles ut av Stiftelsen Scheibler i samarbeid med Nasjonalmuseet. Hver av prisene består av 250.000 kroner, som er de mest pengerike prisene på fagområdene i Norden.
- Prisvinnerne innstilles av en jury på tre erfarne kuratorer fra museet. Juryen består av seniorkurator Denise Hagströmer (juryleder), seniorkurator Knut Astrup Bull og kurator Hanne Eide.
- Stiftelsen Scheibler er en allmennyttig stiftelse som årlig deler ut inntil 18 millioner kroner til sosiale og kulturelle formål, hovedsakelig i Oslo-området.
- Familien Scheibler var eier av W. C. Fabritius & Sønner AS som i sin tid var Norges største grafiske bedrift. De opprettet flere stiftelser som nå er samlet i Stiftelsen Scheibler.
- Gjennom salg av Fabritius-konsernet fikk Stiftelsen Scheibler en kapital som er forvaltet videre og danner grunnlaget for de årlige utdelingene.