Språk

AHO-studenter til topps i internasjonal konkurranse

Vinnerne, med jurymedlem Filiep Decorte, Director of UN Habitat New York

AHO-studenter til topps i internasjonal konkurranse

Arkitektstudentene Maria Årtun og Nicole Lilly Gros vant den prestisjefylte konkurransen "Place & Displacement: A marketplace in a Refugee Settlement" for prosjektet Women’s Bazaar i Jordan. De er for tiden i New York for å presentere prosjektet og motta prisen.

Konkurransen setter søkelyset på hvordan man best kan skape verdige bo- og leveforhold for mennesker på flukt. 
 
Som en del av masterkurset In Transit sendte AHO-studenter inn bidrag til konkurransen, som mottok hele 300 forslag fra 150 universiteter over hele verden.
 
Maria Årtun og Nicole Lilly Gros fra AHO ble sammen med to andre prosjekter utnevnt som vinnere av konkurransen, med sitt forslag "Women’s Bazaar" i Za'tari Flyktningleir, Jordan.
 
Denne uken er studentene i New York, der de har presentert prosjektet og mottatt den prestisjefylte prisen. De skal også delta i en workshop og utstilling.
 
– Vi kunne ikke tro at vi hadde vunnet. Dette er utrolig spennende og en stor mulighet. Vi ønsker å jobbe i krysningsfeltet arkitektur og humanitært arbeid, og dette kan forhåpentligvis bli en fin start på karrieren, sier Årtun og Gros.

zaatari2_.jpg

Møteplass og arbeidsplass i ett

Forslaget viser et marked tilknyttet UN Women’s lokaler, og består av produksjons- og undervisningslokaler, barnevennlige områder, sosiale møtesteder og butikk- og markedsplasser for handel.
 
– Den kvinnelige befolkningen er sterkt underrepresentert på arbeidsmarkedet. Kun 4 prosent kvinner er i arbeid. Vi ønsket å lage et sted for kvinner, som fungerer både som møteplass og en trygg arbeidsplass.
 
Arkitekturen både sikrer mot og tilgjengeliggjør tilgang til det offentlige rommet. Det arkitektoniske uttrykket henter inspirasjon fra arkitekturen fra opprinnelseslandet til beboerne i Za'tari, men er basert på lokalt tilgjengelig materialer, og enkle konstruksjonsprinsipper.

zaatari.jpg

Aktuelt masterkurs

In Transit-kurset er et relativt nytt tilskudd til AHOs masterkurs. Det ble startet på grunn av behovet for arkitekters kompetanse, og samtidig utdanne arkitekter og urbanister som kan møte en av de store globale samfunnsutfordringene i vår tid – migrasjon og mennesker på flukt.
 
Lærerne Håvard Breivik og Tone Selmer-Olsen er stolte av studentene, men ikke overrasket over at de vant.
 
– Et av målene med kurset er å vise at arkitektur, urban design og byplanlegging bør være en integrert del av humanitært arbeid. Maria og Nicoles bidrag er et godt eksempel på dette. Det er ikke alltid lett å kommunisere nye ideer til personer utenfor arkitekturfeltet. Det er imponerende at de har overbevist en jury med mange eksperter fra det humanitære feltet. Det viser at prosjektet er både nyskapende og realistisk”, sier Tone Selmer-Olsen.
 
Prosjektet Women’s Bazaar tar opp et svært viktig tema, at kvinner ofte blir ekskludert fra offentlige rom, og dermed også arbeidsmarkedet. I tillegg tilbyr prosjektet konkrete romlige løsninger og programmer som vil bidra til å utjevne sosiale ulikheter, sier Håvard Breivik.

place_displaced.jpg

Av: Trude Løw Hansen, AHO

0