fbpx Arkitektur som løser samfunnsutfordringer: Én av seks tendenser i diplomprosjektene til nyutdannede arkitekter | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Arkitektur som løser samfunnsutfordringer: Én av seks tendenser i diplomprosjektene til nyutdannede arkitekter

Velkommen til Masterutstilling på AHO 14. - 18. januar 2025. Foto: Audun Farbrot

Arkitektur som løser samfunnsutfordringer: Én av seks tendenser i diplomprosjektene til nyutdannede arkitekter

DIPLOM: Diplomprosjektene til det nye kullet arkitekter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) kjennetegnes av stor variasjon og mangfold. Nicholas Coates har identifisert seks sentrale tendenser og temaer. 

ARKITEKTUR: Masterstudentene ved AHO har den andre uken i 2025 presentert sine arkitekturprosjekter for et panel på tre eksterne sensorer. Kandidatene fikk tildelt 20 minutter til sin muntlige presentasjon før sensorene gav sine tilbakemeldinger i form av ros, konstruktiv kritikk og spørsmål. 

Før ilddåpen foran sensorene har studentene presentert prosjektene sine både i en rapport og i en form av en fysisk utstilling som er åpen for alle interesserte. Til sammen 42 nye diplomprosjekter i arkitektur ble fullført høsten 2024. 

– Jeg er imponert, inspirert og stolt av arbeidet som studentene har levert. Her er det lagt inn enorm arbeidsinnsats. Det har gitt både høy kvalitet og et stort mangfold av prosjekter. Dette er arkitekter som vil skape verdi for samfunnet, sa instituttleder Hege Maria Eriksson ved Institutt for Arkitektur ved AHO i en panelsamtale med de eksterne sensorene etter at alle kandidatene hadde presentert sine prosjekter.

Seks sentrale tendenser

Hva er det som kjennetegner diplomprosjektene til årets nyutdannede arkitekter fra AHO? Er det mulig å se sentrale tendenser og gjennomgående temaer?

Vi utfordret Nicholas Ryan Coates til å vise oss rundt i utstillingen av diplomprosjektene til de nyutdannede arkitektene fra AHO. Han er arkitekt og underviser ved AHO, og har vært koordinator for prosjektpresentasjoner og masterutstillingen. 

Coates har med utgangspunkt i tilbakemeldingene fra de eksterne sensorene identifisert seks tendenser og temaer i diplomprosjektene. Flere av arkitekturporsjektene kombinerer flere av de identifiserte temaene.

1. Svarer på samfunnsutfordringer

Årets kandidater viser stor forståelse og sensitivitet for tiden vi lever i. Mange av prosjektene adresserer relevante spørsmål og utfordringer i samfunnet. De utforsker hvordan vi gjennom arkitektur kan bidra med løsninger. Arkitektstudentene våger å ta stilling til vanskelige spørsmål. Mange av prosjektene starter ut med forskningsspørsmål som plasserer prosjektet på samfunnsagendaen. Det gir håp for fremtiden at så mange av er opptatt av at det gjennom arkitektur skal bidra til en positiv endring i samfunnet. Selv om prosjektene er forankret gjennom god research, har det ikke gått på bekostning av arbeidet med å skape god arkitektur.

2. Transformasjon og ombruk av eksisterende bygninger

Fra å spille en marginal rolle for noen år tilbake har transformasjon og ombruk av eksisterende bygninger blitt en faktor som inngår i mange av prosjektene. Arkitektstudentene har blant annet vært opptatt av å utforske hvordan forlatte bygninger kan få nytt liv og ny bruk.


3. Bærekraft som integrert del av prosjektet

Temaer relatert til bærekraft inngår som en naturlig og integrert del av mange av prosjektene, og ikke som et tilleggsmoment i prosjektet. Vi ser også flere prosjekter som er opptatt av kulturarv og kulturell bærekraft. 


4. Landbruk, lokal matproduksjon og selvforsyning

Med krig i Europa og i verden, et mer ustabilt USA og en ellers usikker geopolitisk situasjon, ser vi flere prosjekter som tar for seg landbruk, lokal og bærekraftig matproduksjon og selvforsyning.


5. Samfunnskritikk og reaksjon mot en foreslått fremtid

Flere prosjekter er utviklet som en reaksjon og kritikk mot foreslåtte planer. De representerer en oppfordring om å tenke nytt om hvordan vi utvikler samfunnet vårt.
  • Tora Augland Stølen og Mimmie Svensson har i sitt prosjekt «Value as a tool» gjennomført en strategisk studie av boligbygging i en småby med Eidsvold som case. 
  • Thelma Lill Sømme utfordrer i sitt prosjekt «Cultivating Urbanism: Reestablishing food production in Groruddalen» utviklingen i drabantbyen Groruddalen, og foreslår en alternativ utvikling som griper fatt i områdets tradisjoner.  
  • Apollo Karmatskiy og Oskar Aronsen har i sitt prosjekt «Tunnel Vision» utviklet en alternativ T-bane-løsning som forbinder Bislett, St. Hanshaugen og Grünerløkka med det eksisterende rutenettet.


6. Strategiske prosjekter

Flere av årets prosjekter er strategiske i sin innretning. Her ønsker arkitektstudentene å utvikle løsninger som kan være modeller, prototyper eller inspirasjonskilder for andre som har tilsvarende utfordringer.

- Årets nyutdannede arkitekter ønsker å gjøre noe med problemer og utfordringer i samfunnet gjennom utforsking av arkitektur på svært høyt nivå. Dette er et kull som bringer inn nye dimensjoner som lover godt for fremtiden, oppsummerer Nicholas Ryan Coates. 

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
 

Vi vil gjerne høre hva du synes: 

Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no

Velkommen til Masterutstilling 

Hvordan vil fremtidens arkitekter, designere og landskapsarkitekter løse dagens utfordringer? Diplomstudentene fra høstsemesteret 2024 viser frem prosjektene sine 14. – 18. januar 2025.

Utstillingen åpner 14. januar 2025 kl. 15.00, og vises frem til 18. januar 2025. 

Program: Utstillingsåpning 14. januar 2025

15:00–15:30: Velkomsttale
15:30–17:00: Guidede omvisninger


Åpningstider 15. - 18. januar 2025:

Hverdager: 08:00–15:45
Helgedager: 10:00–18:00
Sted: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
Adresse: Maridalsveien 29, 0175 Oslo

Se diplomprosjekter ved AHO