fbpx Arkitektur er forvandlingens kunst | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Arkitektur er forvandlingens kunst

Aalto Siilo ble tegnet av de unge arkitektene Alvar og Aino Aalto i 1931. Nå skal den transformeres etter å ha vært overlatt til forfall siden 1980-tallet. Professor Mari Lending foran siloen. Foto: Erik Langdalen.

Arkitektur er forvandlingens kunst

- Skal vi endre bygg, må vi endevende og forstå bygget for å avdekke tapte ideer og fremtidig potensiale. Det er reell bærekraft, fastslår Mari Lending og Erik Langdalen, professorer ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

TRANSFORMASJON AV BYGG: Byggebransjen står midt i et paradigmeskifte. Arkitektur handler i økende grad om å bevare og transformere eksisterende bygninger til nye anvendelser fremfor å bygge nytt. 

Denne utviklingen stiller nye, endrede krav til arkitektskolene verden over. Arkitekturen, og arkitektprosjektet, som sådan er under radikal omfortolking. Arkitektutdanningene krever radikal endring. 

En gammel kornsilo i Kristiansand er for eksempel nylig transformert til en kunstsilo, som har blitt et nytt trekkplaster for besøkende til sørlandsbyen. En annen silo i Finland dannet forrige uke bakteppet for en EU-konferanse om bærekraftig byutvikling. 


Nøkkelforedrag på EU-konferanse 

Nylig ble Mari Lending og Erik Langdalen ved AHO invitert til å holde hovedforedrag på EU-konferansen «Living Spaces: Cities and regions Shaping the Built Environments for Everyone”, som ble arrangert i Oulu, Finland, i midten av september. 

Konferansen handlet om hvordan byer kan revitaliseres ved å aktivere den industrielle kulturarven som preger mange av dem, blant annet ved gjenbruk og transformasjon av industriområder og bygninger. 

Lending gleder seg over at arkitekturhistorie som fagfelt aldri har vært mer aktuelt. 

- Arkitekter må simpelthen vite uendelig mye mer om historiske bygg for å kunne transformere dem for ny bruk på interessante og bærekraftige måter, konstaterer Lending. 

- Det handler ikke lenger om å forstå verket til én enkelt arkitekt, men om de mange som gjennom tiden har påvirket bygningens liv, fremholder hun. 

Lending og Langdalen delte erfaringer fra det pågående forskningsprosjektet «Provenance Projected: Architecture Past and Future in the Era of Circularity», som i uvanlig grad involverer fremragende praktikere fra inn- og utland, og en stor undervisningsportfolio ved AHO. 

Les mer på prosjektets nettsider: Provenance Projected


Forvandlingens kunst

Provenance Projected er et arkivbasert forskningsprosjekt ved AHO som ser på bygninger som levende arkiver. De må endevendes og forstås i minste detalj for å kunne avdekke tapte ideer og fremtidige potensialer. Bærekraftige bygg for fremtiden må også være arkitektur av høy kvalitet. 

- Arkitektur er forvandlingens kunst. Gode omfortolkninger er ofte mer interessant og bærekraftig enn rene bevaringsprosjekter, understreker Lending og Langdalen. 

For arkitektur er langt ifra noen statisk affære. Arkitektur handler om forvandling, skiftende bruk, forskjellige brukere og nye planer for byer og steder, ifølge Lending og Langdalen.

For å kunne endre, må vi vite mye om hva vi endrer. - Forskningsprosjektet vårt er rigget for å diskutere dette på dyptpløyende måter, med utvikling av nytt vokabular, nye metoder og basert på fremdragende eksempler, forteller Lending.

Inntil ganske nylig følte arkitektstudenter at de ikke fikk laget skikkelig og nok «arkitektur» om de syslet med arkitekturvern og transformasjon. Denne oppfatningen har endret seg radikalt gjennom de siste ti årene. 

– Studentene våre har nå en intuitiv forståelse av verdien av transformasjon. De er ikke i tvil om at transformasjon av mange slag er akutt relevant, - og i høyeste grad arkitektur med stor A, konstaterer Mari Lending.

Les også: På sporet av Kringkastingshusets hemmeligheter
 

Advarer mot floskelpregete moteord

Mari Lending og Erik Langangen benyttet talerstolen i Oulu til å ta et oppgjør med hva de betegner som søvngjengeraktig bruk av buzz-words som eksempelvis bærekraft (sustainability), medvirkning (participatory,) synergier (synergies) og sirkularitet (circularity), moteord som preger både den nasjonale og internasjonale debatten. 

– Vi trenger presise begreper som beskriver konkrete saker, sier Lending og Langdalen, og ikke minst må viktige begreper alltid vise til gode eksempler.  –Vi støtter ideen om en bærekraftig utvikling ved hjelp av konkrete, slående eksempler.

Kritikken av forslitte, og til dels innholdsløse, begreper skapte resonans blant arkitekter, planleggere og politikere fra hele Europa som møttes i Oulu.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

På forsiden: Erik Langdalen (til venstre) og Mari Lending (helt til høyre på bildet) figurerer på forsiden av lokalavisen Kaleva i Oulu. - Skal vi endre bygg, må vi vite mest mulig om hva vi skal endre, fastslår de.


Det vakre monsteret

Konferansen i Oulu, som er utpekt til europeisk kulturhovedstad i 2026, tok for seg et spesifikt arkitektonisk objekt som utgangspunkt for diskusjonene; en nærmest glemt cellulose-silo, Aalto Siilo, tegnet av de unge arkitektene Alvar og Aino Aalto i 1931. Siloen har siden 1980-tallet har vært overlatt til forfallet. 

Dette vakre monsteret av en industribygning inngår som et av casene i Provenance Projected-prosjektet. Den ble kjøpt på auksjon av Factum Foundation for Digital Technology in Preservation i 2020, som er en av partnerne i prosjektet.

Det nærmest umulige transformasjonprosjektet utføres nå av den engelske restaureringsarkitekten Charlotte Skene Catling, som også er en sentral deltager i forskningsprosjektet ved AHO.

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Vi hører gjerne hva du synes: Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no
Deler kunnskap med Europa
 
  •  Professorene Mari Lending og Erik Langdalen ved AHO holdt 12. september 2024 et hovedforedrag (keynote lecture) om «Values: Architecture Past and Future in the Era of Circularity” på EU-konferansen «Living Spaces: Cities and regions Shaping the Built Environments for Everyone”, som ble arrangert i Oulu, Finland 11. – 13 september 2024.
  • Living Spaces er et peer-learning EU-program i regi av Eurocities og the Architects Council of Europe, og er basert på the EU Member State Expert Group’s 2021-rapport Towards a shared culture of architecture. EUs New European Bauhaus-satsning danner den større konteksten.
  • Lending og Langdalen delte erfaringer fra det internasjonale forskingsprosjekt Provenance Projected: Architecture Past and Future in the Era of Circularity, finansiert av Norges forskningsråd (2023-2027).  Prosjektet legger til grunn at av vi må vite så mye som mulig om bygningens historie og bruk av materialer og bruk av materialer når vi skal bruke den til nye formål (transformere den).
  • Langdalen og Lending driver sammen med AHO-kollegaene Amandine Kastler, Erlend Skjeseth, Thomas McQuillan, Helle Bendixen Trier, Jørgen Tandberg og Nicholas Coates fire undervisningsstudioer for master-studenter i arkitektur som del av proveniens-prosjektet.
  • Bærekraftsmål: 11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn.