fbpx Alt du trenger å vite om opptaksprøven | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Alt du trenger å vite om opptaksprøven

Alt du trenger å vite om opptaksprøven

Torsdag 22. april kl.13:00 er fristen for å laste opp og levere din besvarelse på opptaksprøve 1. Her er alt du trenger å vite.

Har du søkt studieplass på AHO? Sitter du med opptaksprøve 1 i hendene, og vet ikke helt hvor du skal starte eller når du skal si deg fornøyd? Få tips fra de som kjenner opptaksprøven best, nemlig opptakskomitéen og studentene selv!  

Usikker på om AHO er noe for deg? 
Ifølge Nora, som studerer første året på landskapsarkitektur, kan du bruke opptaksprøven til å få svar på nettopp dette spørsmålet. 
 
– Opptaksprøven er en god metode for å se om man liker det man eventuelt skal drive med. Jeg anbefaler alle som er interessert til å prøve. Da finner du fort ut om du liker det eller ei! 
 
Se samtale med Nora og flere studenter som forteller om sin studieretning, på vår YouTube-kanal
 

Du kommer langt med å levere 
Visste du at blant de rundt 2500 som søker AHO (tall fra 2020), så er det mange som ikke leverer opptaksprøve 1? Du har med andre ord kommet langt bare ved å levere. Prøv! 
 
Skulle du gå videre til opptaksprøve 2 skal også den gjennomføres og leveres hjemmefra, så du slipper å legge om sommerplanene for å reise til Oslo.

img_4120.jpg
I år, som i fjor, trenger du ikke møte opp Oslo for å gjennomføre opptaksprøve 2.

– Du trenger ikke være flink til å tegne 
Mathias Sagvik er studentrepresentant i årets opptakskomité. Han forsikrer deg om at det ikke forventes at du kan mye om verken arkitektur, design eller landskap fra før. 
 
– Du trenger ikke være flink til å tegne, eller kunne fancy programmer. Det lærer når du begynner å studere. Det viktigste er at du har en idé du har troen på, og at du karer å formidle den så tydelig som mulig, forteller Mathias.

Han har flere gode triks på lager.  

– Utforsk flere ideer før du bestemmer deg for én. Fortell om den til noen og be om tilbakemelding. 
 
– Prøv deg frem med forskjellige måter å visualisere ideen din på, og finn en teknikk du trives med og føler deg trygg på.

– Når du er kommet godt i gang, vis den til noen som ikke kjenner til idéen din. Da får du testet om du har klart å formidle den tydelig nok.

Du kan også lese og øve deg på tidligere opptaksprøver, eller se hvordan de som studerer på AHO løste sin opptaksprøve på AHO Studenthjelpen

2017aho_090317_apendag_nr_154_.jpg
 Det viktigste er at du klarer å formidle ideen din. Hvordan du gjør det, er opp til deg.

Hva ser opptakskomiteen etter? 
Opptakskomiteen er de som lager og evaluerer opptaksprøvene. De er en gruppe lærere fra skolens tre studieretninger, én studentrepresentant, en ansvarlig fra skoleadministrasjonen og en leder, som i år er Jørgen Tandberg. 
 
– Det som er helt generelt er selvfølgelig at vi ser etter kreativitet. Det hjelper også veldig om man har evnen til å sette sammen en ryddig og tiltalende presentasjon, som i tillegg kommuniserer noen tanker og ideer som vi synes er interessante, forteller Jørgen.  
 
Han er selv utdannet arkitekt fra AHO, og jobber i dag både i egen praksis og på AHO. Hør Jørgen fortelle alt om opptaksprøvene og opptaksprosessen i sin presentasjon fra årets digitale åpen dag, her.
 
Det er viktig å presisere at kreativitet kommer i alle former. Det handler ganske enkelt om å skape noe, og det er opp til deg hvordan du gjør det. Studentrepresentant Mathias bekrefter. 
 
– Det er lov å være rar, original og uventet, men det er også lov å være pragmatisk og realistisk. Skolen ser etter begge deler.

2017aho_090317_apendag_nr_228_.jpg
Det finnes ikke bare én måte å være kreativ på. Det handler ganske enkelt om å skape noe!

Praktisk tips fra opptakskontoret 
Inn fra siden kommer Kjersti Mesna fra opptakskontoret, med en praktisk og viktig anbefaling. 
 
– Start opplastingen av oppgavebesvarelsen din i god tid før innleveringsfristen går ut, gjerne et par timer før. Vi vet at det kan det gå tregt å laste opp besvarelsen når fristen nærmer seg. Da er det ofte høyt trykk fra andre som gjør det samme, forteller Kjersti som snakker av erfaring. 


Alle gode ting er én, to eller kanskje tre 
Mathias deler noen siste oppmuntrende ord til deg som er redd for å ikke komme inn. 
 
– Går det ikke på første forsøk, prøv igjen. Det er det mange av oss som har gjort. Det viktigste er at du leverer noe! Selv om du ikke er 100% fornøyd, push deg selv til å levere. Man er ofte sin egen verste kritiker.  


Har du spørsmål til opptaksprøven? 
Send en mail til opptakskontoret på opptak@aho.no, som vil svare så godt de kan på det du lurer på. Opptaksprøve 1 for 2021 finner du her.