fbpx Tegneundervisningen | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Tegneundervisningen

analog_tegning.jpg

Analog tegning
Lærere: Carsten Loly og Ingrid Lønningdal

Analog tegning viser til fysiske, materielle tegnepraksiser. Vi jobber både med tradisjonelle tegneredskaper og med tegning i et utvidet felt. 

Undervisning i analog tegning tilbys studenter i førsteklasse arkitektur samt i seminarer på masternivå. Førsteklasseundervisningen foregår i et nært samarbeid mellom studiolærerne og lærerne i analog tegning. Undervisningens struktur er utviklet gjennom de siste ti årene og består av prosjektbasert studioundervisning som integrerer verkstedsopplæring, dataundervisning og analog tegning. I løpet av det første året skal studentene tilegne seg kunnskap og arbeidsmetoder som legger til rette for det videre studiet ved AHO.
Undervisningen i analog tegning på førsteåret har to formål: For det første skal den gi studentene kompetanse i håndtegning som en integrert del av todimensjonal arkitekturrepresentasjon, med særlig fokus på idéutvikling og kommunikasjon i prosjektarbeid. For det andre skal den gi studentene bred kompetanse i håndtegning som autonom, kunstnerisk disiplin. Undervisningen gis både i intensive verksteder og som ukentlige bolker. Analog tegning veksler mellom å være integrert i arbeidet i studio og å være løsrevet fra arkitekturundervisningen. 
I høstsemesteret handler analog tegning på førstetrinnet om arkitekturtegningens geometrier. I vårsemesteret tar undervisningen utgangspunkt i en serie verksteder (for eksempel tresnitt / relieff / collage), som undersøker materialitet, redskaper, komposisjon, farge og lignende. Selv om undervisningen tar i bruk kunstfaglige tilnærminger, så produserer studentene arkitektur, ikke kunst. 
Tegneundervisningen på masternivå gis i egne seminarer, normalt et kurs hvert semester. Seminarene fokuserer på ulike deler av tegnefaget, og gir studentene mulighet til å fordype seg i – og utforske – problemstillinger som er relevante i deres praksiser. 


digital_tegning.jpg
Digital tegning
Lærere: Colm O’Brien og Mads Øiern

Digital tegning er et kurs som tilbys som en del av studioundervisningen i Introduksjon til arkitektur. 

Kurset diskuterer arkitekturtegningens språk med utgangspunkt i digitale tegneverktøy. I tillegg til å gi en grunnleggende teknisk innføring i bruken av relevante programmer for digital tegning, tematiseres tegnekonvensjonenes føringer.

Det å kommunisere objektiv informasjon om bygninger visuelt gjennom projeksjonstegninger, men samtidig søke et personlig kunstnerisk utrykk, er hovedanliggende i første semester. Ved å tilegne seg trygghet og erfaring med arkitekturtegningens språk kan man nå dets yttergrenser og søke å etablere sitt eget vokabular.

I andre semester gis grunnleggende innføring i 3D-modellering, med forankring i projeksjonstegningens evne til å finstemme romlige, konstruktive og tektoniske nyanser. Innføring i perspektiviske fremstillinger av arkitektur gis gjennom kreativ bruk av verktøy som renderingsprogrammer, fotoredigeringsverktøy og Ipad-tegning, i kombinasjon med analoge teknikker.

Digital tegning er et kurs som reagerer på strømninger i tiden, og hvilke programmer det undervises i varierer. Pr. dags dato gis opplæring i programmene Rhino for PC, Photoshop og V-Ray for PC.

Det å diskutere arbeidet utenfor datamaskinen står sentralt i kurset. Av denne grunn preger krav til utskrifter og hyppige uformelle gjennomganger kursets form.