fbpx Fire DOGA-merker til AHO-studenter | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Fire DOGA-merker til AHO-studenter

Fisker på en båt i Lofoten har på seg en vest designet av AHO-student Johan Møller

Foto: Johan Møller

Fire DOGA-merker til AHO-studenter

Fire diplomprosjekter fra AHO har vunnet DOGA-merket nykommer. Prosjektene kommer med nye og spennende løsninger på viktige samfunnsutfordringer. 

DOGA-merket nykommer er en årlig prisutdeling for å hedre de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Bidragene fra AHO viser hvordan vi kan bruke design og arkitektur for å redde liv på sjøen, skape inkludering for hørselshemmede barn i skolen, gi kulturarv en ny betydning, og for å føre samfunnet i bærekraftig retning med digitale sparebankpenger.  

Her er prisvinnerne fra AHO:  


DSP for SDG – En alternativ strategisk visjon for digitale sentralbankpenger og bærekraftig omstilling 

Hvordan kan pengene dine redde planeten? Glenn Sæstad utforsker dette i sin diplomoppgave om hvordan digitale sparebankpenger (DSP) kan bidra til å nå bærekraftsmålene. 

I «DSP for SDG» ønsket Sæstad å bruke design i kontekst der design sjeldent spiller en strategisk rolle: i sentralbankene. Han har brukt designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke sparebankpengene for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg. 

Les mer om «DSP for SDG» 


Home Again – Designing a lifejacket for Norwegian fishers 

Fiske er det farligste yrket i Norge målt i dødelighet, med et stort antall drukningsulykker. Dette ønsket designstudent Johan Møller å gjøre noe med. Møller gjorde feltobservasjoner og intervjuet fiskere i Lofoten og oppdaget at redningsvestene var sjeldent brukt.  

Innsikten brukte han til å designe «Home Again», en oppblåsbar redningsvest, spesialdesignet for yrkesfiskernes behov. Redningsvesten har fått navnet sitt etter en detalj på innsiden av vesten. Der er det nemlig en lomme med plass til et bilde av noen fiskerne er glad i – en ekstra påminner til å komme trygt hjem.  

Les mer om “Home Again - Designing a lifejacket for Norwegian fishers”    


Lydstyrke 

I Tina Mee Johnsen og Kristin Marie Brudeseths diplomoppgave i design har de laget tjenesten «Lydstyrke». «Lydstyrke» er et undervisningsopplegg som gjennom øvelser og kunnskap styrker lærere og elevers forståelse for hørsel. 

Da de to designstudentene spurte barn med nedsatt hørsel hvordan de har det på skolen, var tilbakemeldingen tydelig: Disse elevene føler seg verken sett eller hørt på skolen. Basert på denne innsikten utviklet de «Lydstyrke» for å gjøre skolehverdagen deres bedre.   

Les mer om «Lydstyrke»   


Sankt Sunnivas Hage 

Hvordan kan man gjøre et middelalderkloster til en meningsfull møteplass for lokalbefolkningen og tilreisende? I Miguel Hernández Quintanillas diplomoppgave i landskapsarkitektur undersøker han dette. I prosjektet «Sank Sunnivas Hager» foreslår han at arkeologiske utgravninger, utstillinger og formidling blir del av et nytt pilegrimssenter på Selja. 

Quintanilla har hentet inspirasjon fra munkene og foreslår å bygge en klosterhage med en moderne vri. Slik trekker prosjektet en rød tråd mellom arkeologi, historie, arkitektur og botanikk. 

Les mer om «Sankt Sunnivas Hager»   


Gratulerer til prisvinnerne! DOGA-merket nykommer deles ut 16. mars 2023. Les mer om DOGA-merket nykommer og vinnerne for 2023.