fbpx Søppeltivoli for barnehagebarn | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Søppeltivoli for barnehagebarn

Småskummel spåkone: Spådde fremtiden til smårollingene med hjelp fra universet. Foto: Audun Farbrot.

Søppeltivoli for barnehagebarn

Dere skal bygge noe stort! Av søppel. Og det skal bli til en forestilling for barnehagebarn. Det var oppdraget årets ferske masterstudenter i design på AHO fikk. Resultatet ble en eventyrlig søppeltivoli-forestilling.  

STUDIER: Spenningen og forventningene lyste langt ut av øynene til et femtitalls barnehagebarn i refleksvester som hadde satt seg ned i gresset på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslos campus. 

Foran dem, på en liten høyde ut mot Akerselva, stod de utstilt, store fargerike og også småskumle attraksjoner og installasjoner på «Tivoli Junkyard». 

Les også: 120 veivisere til bærekraftige løsninger

Artikkelen fortsetter etter bildet.


Barnehagebarna flokker seg rundt de fargerike attraksjonene på Tivoli Junkyard. Foto: Audun Farbrot.

Magisk eventyrverden 

Førsteamanuensis, og for anledningen tivolisjef Hans Gerhard Meier ved AHO, ønsket barnehagebarna velkommen til forestillingen. 

– Er det noen her som har lyst til å bli designere? En ivrig guttepjokk strekker hånden resolutt i været. - Etter forestillingen kommer dere alle til å gå hjem og å si at dere vil bli designere ved middagsbordet, sier tivolisjefen. 

Så åpnet tivoliet, med den ene imponerende attraksjonen etter den andre. Det var lykkehjul, verdens høyeste mann, boksekjempe, slå-slegge-maskin, spåkone og rapende monster som kastet vannballonger. 

Alt ble demonstrert ved hjelp av barna, som full av innsatsvilje gikk inn i designstudentenes magiske verden.

Lyst til å bli designer?: Master i design 5 år

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Folksomt på campus: Spente og forventningsfulle smårollinger vener spent på at forestillingen skap starte (Foto: Mari Svebak)..


Ilddåp for ferske designstudenter 

La oss spole tiden litt tilbake. Før det er gått to uker får de ferske masterstudentene i design sin første store ilddåp, - oppgaven som kalles for «The Stunt», som i år feirer sitt tiårs-jubileum.  

Dere skal bygge noe stort, av søppel dere sanker inn. Årets tema er «Automata, nostalgiske mekaniske maskiner». Slik lød oppgaven de fikk. Gjennom hjernestorming og idédrodling samlet studentene seg om å skape «Tivoli Junkyard», søppeltivioli. Så var det ut å sanke søppel som skulle transformeres til ny bruk.

Designstudentene fikk så to og en halv dag til å bygge og forberede forestillingen som hadde sin urpremiere fredag 23. august 2024, som selv med truende regntunge skyer samlet et hundretalls publikummere på utendørs-scenen. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Nesten automagisk blir elefanten like høy som en sjiraff. Førsteårsstudent Sunniva trekker i trådene. Foto: Mari Svebak.

Bli klar over kapasitetene, hos seg selv og i fellesskapet 

- Gjennom design-stuntet får vi studentene raskt inn i en modus der de blir bevisst på hvilke kapasiteter de har med seg, både i den enkelte og i fellesskapet, sier Hans Gerhard Meier, førsteamanuensis ved Institutt for design ved AHO. 

– Det var gøy å oppdage hvilke ferdigheter de andre på gruppen hadde, sier Andrea, en av studentene som deltok. 

– Det har vært utrolig morsomt å se hva det er mulig å lage og skape med søppel som materiale, tilføyer medstudent Sunniva.


Essensielle ferdigheter

Designstuntet er også en kickstart i å bli kjent med medstudenter og utvikle sosiale ferdigheter for å løse oppgaver i fellesskap. 

– Dette skal være gøy. Og vi skal gjøre det fysisk. Her skal vi gjøre mer enn å tenke. Det handler om å eksperimentere og protype, fremholder Meier. 

Han understreker at designstøntet handler om atskillig mer enn gøyfaktor, klippe & lime og tant og fjas. 

- Å leke, utforske, eksperimentere og protype er helt essensielt, skal du bli en god designer, understreker Hans Gerhard Meier.  

- Barnehagebarn kan fortone seg som en krevende målgruppe å engasjere? 
- Krevende ja, men også en veldig takknemlig målgruppe.

Fremtidens designere skal tidlig krøkes for å bidra til at vi lykkes med å få til det grønne skiftet. 


Tivolisjefen: - Skikkelig gøy, oppsummerer førsteamanuensis Hans Gerhard Meier ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo (Foto: Audun Farbrot).

Tekst: Audun Farbrot, seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) 

Vi hører gjerne hva du synes: Send dine kommentarer og eventuelle spørsmål på e-post til kommunikasjon@aho.no