fbpx Forskningstermin | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Forskningstermin

Søknadsskjema forskningstermin

Søk i Nettskjemaet under. Merk at skjemaet kun er åpent når det er midler tilgjengelig. 
 

Forskningstermin - retningslinjer for tildeling

1. Generelt
Formålet med forskningstermin er å gi fast ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger fritak for undervisning og administrative oppgaver for å kunne konsentrere seg om videre utvikling av forskningsvirksomhet inkludert kunstnerisk skapende virksomhet.

Forskningstermin er et tilbud ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger kan søke om og tildeles etter bestemte retningslinjer, ikke en rettighet ansatte opparbeider automatisk etter et visst antall år. Det forutsettes at den tilsatte har hatt normale undervisnings- og administrative plikter.

Alle fast tilsatte i minimum 50 % faglig stilling kan søke 1 års forskningstermin etter minimum 6 års tjeneste, eller ½ år etter minimum 3 års tjeneste. 

2. Søknad
Alle søkere skal fylle ut eget søknadsskjema for forskningstermin. Søker skal gi en beskrivelse av aktivitene det søkes om, feks utvikle forskningssøknader og etablere forskningsprosjekter. Vi ønsker at det angis mål og at man skisser en arbeidsplan for tiden det søkes om. Fire hovedkriterier må oppfylles og dokumenteres i søknaden.

  1. Det må søkes om aktiviteter med forventet resultat som kan presenteres eller dokumenteres. Søknader om forskningstermin bør inneholde aktiviteter som forskeren eller den ansatte ikke vil kunne gjennomføre i sin vanlige arbeidshverdag.

  2. ​Søknadens faglig kvalitet og realisme må utdypes og forklares

  3. Søknaden må dokumentere relevans for AHO

  4. Det må vedlegges en skriftlig anbefaling eller godkjenning fra instituttleder når søknaden sendes til FU. Her må det fremgå at instituttet støtter søknaden og at søknaden er koblet til instituttets strategiske mål for forskning og utdanning. 

Videre skal tidligere arbeidsinnsats og tidligere forskningsresultater omtales, samt faglig nettverk og eventuell tilknytning til større forskingsprosjekt.

3. Rettigheter og plikter under forskningsterminen
Den tilsatte mottar full lønn under forskningsterminen, og er fritatt for undervisningsplikt, tilstedeværelsesplikt og administrative plikter med mindre noe annet er avtalt ved innvilgelse av forskningstermin. Den som er gitt forskningstermin har plikt til å konsentrere sin innsats om de aktivitenene som danner grunnlag for søknaden om forskningstermin. Det er ikke adgang til å påta seg arbeid, verv eller annet som kan være til hinder for de planlagte forskningsoppgavene uten etter samtykke fra AHO.

Instituttet har ansvar for å tilrettelegge for og vikarordninger for sine ansatte. 

4. Rapportering
Instituttet har ansvaret om å følge opp forskningsterminen for egne ansatte. Den som har hatt forskningstermin, skal innen en måned etter avsluttet termin levere en kortfattet rapport til instituttet, med kopi til FU, om måloppnåelse m.m. i perioden. Rapporten er offentlig og vil bli tilgjengeliggjort for andre ansatte ved AHO både for å informere om hva som er oppnådd, men også for å kunne brukes som inspirasjon til senere søknader om forskningstermin.

5. Kriterier for tildeling 
Ved tildeling av forskningstermin legges det vekt på følgende:

Vurderingskriterier

  • Søknaden må inneholde konkrete aktiviteter hvor målsetningen er konkret resultater som kan beskrives, dokumenteres eller presenteres.

  • Søknadens faglige kvalitet og realisme

  • Søknaden må ha relevans for AHO

Tilleggskriterier som skal tas hensyn til i vurdering av søknadene

  • Kompetansebygging ved AHO

  • Likestilling, herunder kvinners mulighet til kvalifisering for opprykk 

  • Særlig belastning og innsats for AHO

  • Opptjeningstid og tidligere forskningstermin og resultat av denne
     

6. Bestemmelser om opptjeningstid
Ved beregning av opptjeningstid for forskningstermin legges antall semestre/år i ordinær tjeneste siden forrige termin til grunn. For fast ansatte med redusert arbeidstid omregnes tiden til hele opptjeningsår.

Ved utregning av opptjeningstid skal tjenestetid i midlertidig vitenskapelig stilling med undervisningsplikt, som følges av direkte tilsetting i fast stilling samme sted, telle på lik linje med tjenestetid som fast ansatt.

Permisjoner uten lønn inngår ikke i opptjeningstiden, ei heller frikjøp fra hele eller deler av ordinær stilling, betalt av andre enn AHO. Syke- og svangerskapspermisjoner, velferdspermisjoner m.v. i henhold til lønnsregulativets fellesbestemmelser regnes med i opptjeningstiden.

Forskningstermin med full lønn er normalt begrenset til ett års varighet.

7. Prosedyre for søknad og saksbehandling
Søknader om forskningstermin behandles én gang årlig med fast søknadsfrist 1. februar. Søknader som sendes etter denne frist eller som ikke har vedlagt riktig dokumentasjon vil ikke bli vurdert.

Tidligste startpunkt for forskningstermin er høstsemesteret samme år. 

Det forutsettes at det er avklart på forhånd hvem som dekker eventuelle kostnader knyttet til søknaden før den videreformidles til FU. Dette kan være kostnader til reise, infrastruktur, utstyr osv.
 
Forskningsutvalget foretar en prioritert anbefaling til rektor som fatter vedtak i saken.  

AHO har fastlagt en veiledende øvre ramme på 2 årsverk forskningstermin pr. år. per dags dato. 

Rapporter fra fullført forskningstermin

Her finner du rapporter fra fullførte forskningsterminer, tilgjengelig for deling av informasjon og inspirasjon. Rapportene må ikke deles eller brukes uten tillatelse fra forfatterne. Rapportene som er tilgjengelige her, har blitt offentliggjort etter avtale med de faglig ansatte som har skrevet dem.


Les rapportene: