fbpx Studentprat: Hakon Helseth | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Studentprat: Hakon Helseth

Studentprat: Hakon Helseth

Møt Hakon Helseth (24) fjerdeåres student på master i arkitektur og utvekslingstudent ved Tokyo City University
Hva arbeider du med for tiden?
For øyeblikket sitter jeg og spisser blyantene og venter i spenning på å komme i gang med semester 2 som starter i neste uke. Semester 1, som var ferdig i slutten av januar bestod av to prosjekter og et fordypningsfag. To kulturskoler på to forskjellige tomter i Tokyo. Det var hektisk, men to måneder med japansk springbreak har vært en god belønning. Semester 2 er på studiokurset til Takaharu Tezuka, som var gjesteprofessor på AHO i 2015.

Hvordan er studiehverdagen i Tokyo?
De fleste av mine medstudenter bor ganske langt unna universitetet, så de har som regel kommet på onsdag og jobbet, spist og sovet på salen frem til den ukentlige gjennomgangen på lørdager. Det jobbes nesten utelukkende i modell, og ved gjennomganger er det modellen som blir vektlagt og diskutert. Ved siden av studioprosjektene har vi hatt et fordypningsfag i arkitekturteori som har bestått av forelesinger og mindre innleveringer. Professorene har studert utenlands og snakker godt engelsk og oversetter for oss under gjennomganger. Blant studentene er det litt mer varierende engelskkunnskaper, så kommunikasjonen går på en blanding av dårlig engelsk og enda dårligere japansk. Ved instituttet for arkitektur er det kun to utvekslingsstudenter, to AHO-ere. 

Hvordan det å bo i Tokyo? 
Tokyo er jo byen over alle byer med sine vel 35 millioner innbyggere så det føles tidvis litt surrealistisk å faktisk bo her. Men man venner seg til det, selv om det er nye ting å oppdage hver dag. Byen er velfungerende og folk er veldig hjelpsomme og høflige. Tokyo er også en utrolig spennende by arkitektonisk, med bygg i alle skalaer, tradisjonell og innovativ arkitektur og som hjem for noen av vår tids fremste arkitekter. Jeg bor i en liten leilighet sammen med AHOs andre utsending i sykkelavstand til universitetet, hvor vi tilbringer mesteparten av tiden vår. Måltidene blir inntatt i kantina på campus, eller i de mange rimelige japanske hverdagsrestaurantene.

Hvorfor bør man søke utveksling?
Ved å være på utveksling skjønner man at det er bra nivå på fasilitetene og opplegget på AHO. Men det å lære nye og andre tilnærminger til faget tror jeg man kan få mye igjen for. På universitetet her er vi heldige og får jobbe tett med Takaharu Tezuka og Chiaki Arai, som er store arkitekter i Japan og også internasjonalt. Jeg tror også opplevelsene av å bo i en by som Tokyo kan gi mye i seg selv. Det anbefales!
0