Det er obligatorisk oppmøte første studiedag for alle nye studenter. Dersom du av ulike årsaker likevel ikke kan møte opp, er det viktig at du så raskt som mulig varsler studieadministrasjonen på opptak@aho.no eller på telefon 22 99 70 00. Fravær må dokumenteres.
Hvis du ikke gir beskjed på forhånd, vil du miste studieplassen din.
Dersom du har fått innvilget opptak til et av våre studieprogram, men av ulike grunner ikke kan begynne, kan du søke om utsatt studiestart.
Fristen for å søke om utsatt studiestart er tre uker etter fristen for å svare på tilbudet.
Utsatt studiestart gjelder normalt for ett år frem i tid. Det er kun i særskilte tilfeller at man kan søke om utsatt studiestart for mer enn ett år.
Det er kun anledning til å søke om utsatt studiestart på bakgrunn av innkalling til militær- eller siviltjeneste, fødsel/adopsjon, sykdom eller andre tungtveiende årsaker. Ved innkalling til førstegangstjeneste på våren, kan studiestart utsettes inntil to år.
Søk om utsatt studiestart og reservasjon av studieplass her (nettskjema.no)
Nye studenter får opplyst tid for fotografering til adgangskort. Når kortet er produsert hentes det i Infotorget. Førstegangsutstedelse av kort er gratis.
Du må gjennomføre et digitalt brannkurs før du får utlevert adgangskortet. For å gjennomføre brannkurset må du logge deg inn på branntest.no med følgende passord: Aho17.
Du kan bestille et nytt adgangskort i Infotorget. Dersom du har tapt/mistet adgangskortet må du betale 150.- for et nytt kort. Kort som er utslitt eller ødelagt kan byttes ut gratis ved innlevering av det gamle kortet.
Infotorget bestiller nytt og du får en e-post når det nye kortet er klar til å hentes.
Pinkoden kan endres ved å sende e-post til drift fra din AHO e-post.
Alle studenter er satt opp med felles adgangsnivå gjennom AHOs kortsystem. Dersom du trenger spesiell tilgang til et rom eller område ved AHO i en kortere eller lengre periode, kontakt drift.
Alle nye kort må aktiveres for bruk på kopimaskinene.
Benytt ditt AHO-passord og -brukernavn som innlogging.
Les mer om print og kopi her.
Studentbevis og semesterkort får du som en app på smarttelefonen din.
Studentbevis-appen fungerer som studentbevis bl.a. hos Ruter, NSB og SiO.
For at studentbeviset skal være gyldig må du ha fullført semesterregistreringen i Studentweb og betalt semesteravgiften.
Studentkortet sammen med semesterkortet (papirlappen) er også gyldig som studentbevis. Papirkortet kan bestilles i skranken i studieadministrasjonen.
Last ned appen!
Hvert semester må alle studenter betale semesteravgift og gjennomføre semesterregistreringen for å beholde studieretten.
Du gjennomfører semesterregistreringen i Studentweb. Semesterregistrering innebærer godkjenning av utdanningsplanen som er satt opp for det studieprogrammet som du har fått opptak til og har studierett på.
I Studenweb finner du også faktura for semesteravgift. Du betaler semesteravgiften i din bank. Husk riktig beløp, KID-nummer, kontonummer og betalingsfrist.
Dersom du ikke gjennomfører semesterregistreringen og/eller glemmer å betale semesteravgiften medfører dette stenging av adgangskort og til slutt tap av studieretten ved AHO.
Frist for å betale semesteravgift og fullføre semesterregistreringen:
Har du spørsmål eller utfordringer relatert til dette, kontakt infosenter@aho.no.
Etter at du har fullført semesterregistreringen vil Studentweb innen ett døgn sende melding til Lånekassen om at du er registrert som student, og da vil Lånekassen påbegynne prosessen for å utbetale studiestøtte.
Studenter som går:
skal registrere tre kurs i prioritert rekkefølge (prioritet 1, 2, 3). Dette gjelder både studiokurs (24 studiepoeng) og fordypningskurs (6 studiepoeng).
Plasser på kurs (masternivå) fordeles etter ansiennitet. AHO har også mulighet til å tildele plass der særskilte omstendigheter gjør dette nødvendig.
Informasjon om hvilke kurs du har fått plass på finner du i Studentweb når opptaket er klart.
Studenter som er tatt opp på et studieprogram ved AHO kan søke om innpassing av et emne dersom de kan dokumentere at de har bestått et tilsvarende emne ved et annet lærested.
Du søker via eget skjema for innpass. I skjemaet fyller du ut navn og personnummer, studieprogram du går på og opplyser om hvilke emner du har tatt og hvilke emner du mener de overlapper ved AHO. I tillegg må du laste opp dokumentene som skal følge søknaden.
Søknadsskjema til innpassing finner du her
Studenter må ved forespørsel framvise originaldokumenter som er grunnlaget for opptak til studier eller for utstedelse av vitnemål ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Studenter som ikke framviser de forespurte originaldokumentene for kontroll kan miste studieretten. Vitnemål fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo vil kunne bli holdt tilbake til de forespurte originaldokumentene er framvist og kontrollert.
Studenter som er tatt opp til masternivå ved studieprogrammet i arkitektur skal få bachelorgraden sin innpasset som 180 studiepoeng. Det tilsvarer omfanget til grunnstudiet ved AHO. Originale vitnemål må fremvises til studieadministrasjonen ved studiestart.
Studenter som har vært på utveksling må søke om endelig godkjenning og innpassing av eksterne emner etter at de er tilbake fra utenlandsoppholdet.
Søknaden må inneholde karakterutskrift, emnebeskrivelser og portfolio. Søknaden blir innvilget dersom emnene er relevant for graden din ved AHO, og dersom portfolioen har et nivå som forventes av studentarbeid ved AHO.
Mer informasjon om utveksling finner du her.
Ta kontakt med international-office@aho.no
Studenter som skal reise på ekskursjon eller studietur må fylle ut følgende egenerklæringsskjema:
Egenerklæringsskjema for studenter på studietur // Declaration form for students on field trips
Studenter må ha egen reiseforsikring for å kunne delta på ekskursjon/studietur.
Kursansvarlig sørger for å videreformidle reiserute til studieadministrasjonen i god tid før avreise. Alle gruppereiser skal ha en ansvarlig turleder.
Øvrig ansvarsområder er beskrevet i dokumentet under:
I noen tilfeller trenger du bekreftelse på dine studier i form av en karakterutskrift. I Studentweb finner du en oversikt over hvilke kurs/emner du har bestått så langt i studiet. Denne kan skrives ut og brukes dersom anledningen er mindre formell.
Dersom du trenger en formell, underskrevet og stemplet karakterutskrift kan du be om dette via infosenter@aho.no. Spesifiser om du trenger norsk eller engelsk utskrift.
Dersom du trenger en ytterligere bekreftelse på at du har fått opptak til eller er student ved AHO, kontakt infosenter@aho.no. Spesifiser gjerne hvem vi skal adressere bekreftelsen til, og om den skal være på engelsk eller norsk. Normalt vil vi kunne gi deg en slik bekreftelse til neste dag.
For uteksaminerte studenter er diplomet med medfølgende Diploma Supplement den formelle bekreftelsen på din utdannelse. Du kan ikke få en ny original av dette dokumentet, men vi kan skrive en bekreftelse på at diplomet er oppnådd og tidligere utsendt.
Henvend deg til infosenter@aho.no, og husk å spesifisere type utdanning og hvilket år du ble uteksaminert.
Når kan studenter søke om permisjon?
For å kunne søke om permisjon må du ha bestått 30 studiepoeng.
Studenter kan søke om ett år permisjon uten å legge ved dokumentasjon, men nettskjema må uansett fylles ut. Se lenke lenger ned.
Studenter på grunnutdanningen kan som hovedregel få innvilget ett år permisjon, men kan ikke søke permisjon kun ett semester. Dette er på grunnlag av studiets oppbygning.
Studenter på masternivå har anledning til å søke om permisjon over ett semester, eller ett år.
Dokumentert permisjon
Permisjon utover ett år må dokumenteres fra lege/spesialist. Dokumentert permisjon vil ikke gå utover din kvote på ett års ugrunnet permisjon. Følgende grunner til permisjon bør derfor dokumenteres:
Som norsk student er du medlem av Folketrygden og dekket av Folketrygdelovens bestemmelser for yrkesskader som skjer på undervisningsstedet i undervisningstiden. Påføres du skade utenfor undervisningen vil ikke særfordelene ved yrkesskade i Folketrygden gjelde.
Dersom du blir alvorlig skadet og vil undersøke om skaden kan gi rett til yrkesskadeerstatning, kontakt studieadministrasjonen for veiledning. Merk at skader som kan gi rett til fremtidig yrkesskadeerstatning må meldes til NAV innen ett år etter at skaden fant sted.
Du er ikke forsikret gjennom studentstatus ved AHO. All forsikring utenom det som dekkes av Folketrygden må tegnes privat.
Norske studenter som mottar støtte til utdanning i utlandet gjennom Lånekassen er dekket av Folketrygden og derav også yrkesskadedekket.
I forbindelser med ekskursjoner eller utveksling vil du som hovedregel være dekket av Yrkesskadeforsikringslovens bestemmelse for skader som skjer som del av obligatorisk undervisningsopplegg på anvist undervisningssted. Det er likevel sterkt tilrådelig at studenter som reiser ut av Norge på studieopphold tegner privat forsikring i tillegg, særlig gjelder dette ved opphold utenfor EU/EØS-land, der du ikke har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling gjennom ordningen med Europeisk helsetrygdekort.
Studenter som reiser på studieopphold utenfor EU/EØS anbefales å sjekke hvilke rettigheter de har hos Helsenorge.no.
Er du i tvil om ditt medlemskap i Folketrygden finner du informasjon om dette hos NAV.
Dersom du på en eller annen måte skal samle inn, registrere, behandle, eller lagre opplysninger om personer, må du sjekke om du må rapportere dette til Sikt (tidligere Norsk senter for forskningsdata (NSD)).
Er du usikker på hvordan du skal gå frem, og om dataene du planlegger å samle inn er meldepliktig, se Vanlige spørsmål om personvern og meldeskjema
Viser det seg at prosjektet ditt er meldepliktig må du melde dette inn til Sikt via deres Meldeskjema.
Har du ytterligere spørsmål utover det som står på Sikt sin nettside så kan du kontakte forskningsadministrasjonen ved AHO.
Studierett tildeles de som har fått opptak til et studieprogram.
Du kan miste studieretten din hvis du:
Dersom du står i fare for å miste studieretten vil du gis skriftlig forhåndsvarsel senest ved semesterstart. Ved vedtak om inndragning av studieretten skal du underrettes skriftlig om vedtaket. I underrettelsen skal det opplyses om begrunnelsen for vedtaket og muligheten for å klage på vedtaket. Mister du studieretten, kan du søke om nytt opptak til studiet.
Dette reglementet gjelder for alle registrerte studenter ved AHO og for de personer som besøker AHOs lokaler.
Studenter skal vise respekt for og ta vare på det utstyr og studiemateriell som stilles til disposisjon fra AHOs side: møbler, bøker utlånt fra biblioteket, verktøy, annet teknisk utstyr mm.. Studenter skal varsle administrasjonen så snart som mulig dersom noe blir ødelagt eller borte.
Studenter plikter å delta på de opplæringstilbud som gis for bruk av kopimaskiner, datamaskiner, verkstedsutstyr etc. og å overholde de regler som er fastsatt for bruk av verksteder og spesialrom. Det skal kvitteres for utstyr eller nøkler som lånes fra administrasjonen og dette skal returneres i hht. avtale og uten unødig opphold. I enkelte tilfeller, f.eks. ved grov uaktsomhet, kan studenter gjøres erstatningsansvarlig for gjenstander som blir ødelagt eller stjålet.
AHO påtar seg ikke ansvar for private gjenstander som studenter oppbevarer i skolens lokaler. AHO har ingen forsikringsordning for erstatning av tapte eller ødelagte gjenstander.
Studenter kan benytte AHOs parkeringsplass i Maridalsveien 29 i hht. AHOs parkeringsbestemmelser. Alle som benytter parkeringsplassen må sørge for at bilnummeret er registret i resepsjonens nummerregister og at oblat er synlig plassert. Biler som står feilparkert, blir tauet bort uten forvarsel og på eiers regning og risiko.
Ta kontakt med resepsjonen ved hovedinngangen til AHO for parkeringsoblat.
Sykler skal parkeres utendørs på dertil avsatte plasser. Sykler som tas med innendørs vil umiddelbart bli fjernet. Sykkel bringes med til AHO på eget ansvar.
Studentkort benyttes også som adgangskort. Adgangen blir aktivert når semesteravgiften er betalt, dermed blir adgangen også slettet dersom semesteravgiften ikke er betalt innen fastsatt dato. Kort slettes henholdsvis 1. november og 1. mars. Adgangen slettes senest 1 mnd. etter avsluttet studium ved AHO. For alle dører som er lagt inn på kodelåssystemet kan det gis nye adgangsbegrensninger uten forvarsel, dersom særlige forhold tilsier at det er nødvendig.
Studenter som oppholder seg i høgskolens lokaler, plikter å uoppfordret vise gyldig studentkort til vaktpersonell som er på kontrollrunde.
Studenter som oppholder seg i AHOs lokaler etter ordinær åpningstid, plikter å påse at dører og vinduer er lukket og at lys og elektriske maskiner er avslått når lokalet forlates.
Studentene skal betale den til enhver tid fastsatte papiravgift hvert semester for dekking av kopieringsavgift til Kopinor. Avgiften innkreves sammen med semesteravgiften.
Studenter plikter å holde sin arbeidsplass ryddig og bidra til at tegnesaler og oppholdsarealer er i rimelig orden.
All bruk av maling, spray, gips etc. skal kun foregå i dertil egnede verksteder. Det er forbudt å tømme maling eller kjemikalier i vasker eller toaletter.
Det skal vises respekt og tilrettelegges for at renhold kan utføres i henhold til instruks. Denne innebærer bl.a. at papir, modeller m.v. på gulv betraktes som søppel og kastes.
Røykeloven gjelder også AHOs lokaler.
Det er ikke tillatt å ta med husdyr inn i AHOs lokaler.
Studenter må selv ta vare på sine oppgaver, modeller o.l. etter sensurering. Alle etterlatte studentoppgaver kastes etter den frist som settes ved avslutningen av hvert semester. Frist kunngjøres hvert semester ved oppslag.
Alle AHOs studenter plikter å gjøre seg kjent med høgskolens branninstrukser og delta i årlige brannøvelser.
Alle studenter plikter å overholde de regler som er fastsatt for bruk av verktøy og utstyr og opphold i høgskolens verksteder eller andre spesiallokaler. Alle studenter skal ha gjennomgått skolens sikkerhetskurs før verkstedene tas i bruk. Sikkerhetskursene er obligatoriske.
Et hvert brudd på Ordensreglementet vil kunne medføre stenging av adgangskort. Ved grov uaktsomhet kan studenter gjøres erstatningspliktig for den skade de har forvoldt på AHOs inventar og/eller utstyr. I gjentatte eller særlig grove tilfeller vil rapport bli sent til styret, som avgjør om ytterligere sanksjoner, som for eksempel bortvisning, skal iverksettes.Det er viktig at vi har registrert riktige opplysninger om deg, slik som navn, adresse og personnummer. Navnet du er registrert med brukes på karakterutskrifter, vitnemål, studentkort, Studentbevis-app osv.
Du kan oppdatere adressen din selv på Studentweb på følgende måte:
Dersom kurset ditt har en publisert litteraturliste i Leganto, finner du den i Moodle under "Course reading list"
Du kan også søke opp litteraturlister i Leganto her. Her finner du også alle andre litteraturlister som har blitt laget i Leganto.
For å finne litteraturlister for inneværende semester endre du "Course Status" til "Active".
Du kan finne ut om biblioteket har tilgang til elektronisk versjon av boken/artikkelen eller om den er tilgjengelig i fysisk format.
Under "Lenker & tilgjengelighet" finner du informasjon om hvor dokumentet er og du kan bestille bøker om de er utlånt.
Her får du også opp en lenke dersom dokumentet er tilgjengelig digitalt.
Om du vil finne en fysisk bok på hylla i biblioteket trykker du på Lokaliser - så får du opp et kart over biblioteket.
Du kan ha krav på individuell tilrettelegging av studiesituasjonen og/eller eksamen. Individuell tilrettelegging skal kompensere for ulempene din funksjonsnedsettelse medfører. Tilretteleggingen kan ikke føre til reduksjon av de faglige kravene.
Eksempler på hva som kan gi grunnlag for individuell tilrettelegging:
Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller en sykdom som gir deg vesentlige ulemper i undervisning/studiehverdag, kan du søke om tilrettelegging. Gjerne send en henvendelse til infosenter@aho.no for å avtale en uforplikente samtale om mulige tilrettelegginstiltak (OBS: Ikke legg ved en eventuell legeerklæring i eposten).
Fyll ut "søknad om tilrettelegging av undervisning/studiehverdag" og last opp legeattest eller annen tilsvarende dokumentasjon i skjemaet (logg inn med din Feide-bruker). Legeattester inneholder sensitiv informasjon og skal derfor ikke sendes på e-post.
Dokumentasjonen må inneholde følgende opplysninger:
Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller en sykdom som gir deg vesentlige ulemper i eksamenssituasjonen kan du søke om individuelt tilrettelagt eksamen. Ved søknad om tilrettelegging må relevant dokumentasjon fra lege eller annen fagperson følge med søknaden. Husk at det kan være forskjellige krav til dokumentasjonen avhengig av hvilken type tilrettelegging du søker om. Dokumentasjon fra lege eller annen fagperson må inneholde en anbefaling om et tilretteleggingstiltak.
Eksempel på tilretteleggingstiltak: utvidet tid, hvile- og ammetid, retteprogram på PC, tilretteleggingsutstyr, skjermet plass, eksamen i eget rom.
Slik søker du:
Fyll ut søknadsskjema og last opp legeattest eller annen tilsvarende dokumentasjon i skjemaet (logg inn med din Feide-bruker). Legeattester inneholder sensitiv informasjon og skal derfor ikke sendes på e-post.
Søknadsfristen for tilrettelegging av eksamen er en måned før eksamenstidspunktet
Lånekassen tilbyr studenter i høyere utdanning å søke ekstra stipend. Ordningen gjelder for de som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av nedsatt funksjonsevne eller funksjonshemming. Spørsmål om dette rettes til Lånekassen.
Mer informasjon om hvordan du går fram for å søke.
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) arbeider for at alle skal ha lik tilgang til litteratur og informasjon. NLB er et statlig bibliotek under Kulturdepartementet. Tilbudet er gratis og landsdekkende.